Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin vyhral voľby so ziskom 87,28 percenta hlasov

.tasr .svet

Oznámila to v pondelok po sčítaní všetkých hlasov ruská Ústredná volebná komisia.

Putin vyhral voľby so ziskom 87,28 percenta hlasov SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenk

na druhom mieste sa umiestnil kandidát Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) Nikolaj Charitonov, ktorého podporilo 4,31 percenta voličov. Tretí skončil Vladislav Davankov zo strany Noví ľudia a na poslednom štvrtom mieste je predseda Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij, vyplýva z konečných výsledkov zverejnených na oficiálnej stránke ÚVK.

Volebná komisia už skôr informovala, že volebná účasť dosiahla v tohtoročných voľbách, ktoré sa konali tri dni, rekordnú úroveň. K urnám prišlo podľa nej vyše 77 percenta voličov.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú tohtoročné prezidentské voľby v Rusku za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja kandidáti pripustení k voľbám buď otvorene podporovali Putina, alebo sa držali línie Kremľa.

Putin má 71 rokov a je pri moci od roku 2000, vrátane dvoch premiérskych funkčných období. Víťazstvom si zabezpečil ďalší šesťročný mandát a pri moci bude môcť zostať do roku 2030. Po zmene ústavy z roku 2020 by mohol v roku 2030 opäť kandidovať na ďalších šesť rokov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite