Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden má pred Trumpom náskok jeden percentuálny bod

.tasr .svet

Prieskum urobila tlačová agentúra Reuters spoločne s agentúrou Ipsos, trval týždeň a skončil sa v stredu.

Biden má pred Trumpom náskok jeden percentuálny bod SITA/AP Photo, File

prezident USA Joe Biden mal v novom prieskume jednopercentný náskok pred Donaldom Trumpom pred novembrovými prezidentskými voľbami. Prieskum sa uskutočnil  po tom, ako obaja získali dostatočnú podporu svojej strany a budú tak uvedení na hlasovacom lístku. 

Približne 39 percent registrovaných voličov uviedlo, že by hlasovali za demokrata Bidena, ak by sa voľby konali v čase prieskumu. Za bývalého republikánskeho prezidenta Trumpa by hlasovalo 38 percent. Bidenov mierny náskok je však v rámci štatistickej chyby prieskumu.

Mnohí voliči sú stále nerozhodnutí a 11 percent uviedlo, že by hlasovali za iných kandidátov, päť percent by nehlasovalo a sedem percent nevedelo alebo odmietlo odpovedať.

Pôjde o prvé prezidentské voľby v USA za takmer 70 rokov, keď sa zopakuje súboj dvoch kandidátov. Voliči vidia v oboch prípadoch zápory - u 81-ročného Bidena je to vek a u 77-ročného Trumpa blížiace sa štyri súdne procesy v trestných veciach vrátane pokusu zvrátiť svoju prehru v prezidentských voľbách v roku 2020.

Prieskum sa uskutočnil medzi dospelými po celých USA a meral podporu Bidena a Trumpa podľa viacerých kritérií, pričom  väčšina z nich ukázala, že súboj bude tesný. 

Trump mal minimálny náskok medzi všetkými opýtanými, ale Bidenov náskok u registrovaných voličov bol výrazný, pretože je pravdepodobnejšie, že voliči, ktorí sú už registrovaní, pôjdu v novembri hlasovať. V prezidentských voľbách v roku 2020, keď Biden porazil Trumpa, hlasovali len dve tretiny oprávnených voličov.

Exprezident Trump v primárkach republikánskej strany ľahko porazil bývalú guvernérku Južnej Karolíny Nikki Haleyovú a v utorok si zabezpečil dostatok delegátov, aby sa stal straníckym kandidátom. Ale medzi nezávislými a dokonca aj medzi členmi vlastnej strany je vnímaný ako politik so slabinami.

Iba približne 37 percent podporovateľov Haleyovej plánuje dať hlas Trumpovi, keďže odstúpila z republikánskeho boja o kandidatúru, ukázal prieskum. Asi 16 percent uviedlo, že budú v novembri hlasovať za Bidena, a zvyšok opýtaných odpovedal, že by volili niekoho iného alebo neprídu voliť.

Výskumníci Reutersu a Ipsosu zozbierali odpovede online po celej krajine od 4094 dospelých amerických občanov, vrátane 3356 registrovaných voličov. Prieskum má stanovenú štatistickú chybu 1,8 percenta pre registrovaných voličov a 1,7 percenta pre všetkých respondentov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite