Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael plánuje pred ofenzívou evakuovať Palestínčanov v Rafahu do centrálneho Pásma Gazy

.tasr .svet

Chce im poskytnúť dočasné ubytovanie, vodu aj potraviny.

Izrael plánuje pred ofenzívou evakuovať Palestínčanov v Rafahu do centrálneho Pásma Gazy SITA/AP Photo/Hatem Ali Mesto Rafah v Pásme Gazy, 9. 3. 2024

izraelská armáda plánuje pred ofenzívou na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy presmerovať značnú časť tamojších 1,4 milióna vysídlených Palestínčanov smerom k „humanitárnym ostrovom“ v strede palestínskej enklávy. Tie podľa hovorcu armády Daniela Hagariho poskytnú evakuovaným Palestínčanom dočasné ubytovanie, potraviny, vodu a ďalšie potreby. Hovorca povedal, že presun ľudí z Rafahu do stanovených oblastí je kľúčovou časťou príprav izraelských síl na očakávanú inváziu do Rafahu, kde má militantné hnutie Hamas štyri prápory, ktoré chce Izrael zničiť. Presun bude Izrael realizovať v koordinácii s medzinárodnými aktérmi, vysvetlil Hagari.

Kedy sa evakuácia odohrá Hagari nepovedal, rovnako ako neuviedol začiatok ofenzívy na Rafah. Izrael podľa neho chce, aby bolo načasovanie operatívne správne a aby bolo koordinované so susedným Egyptom, ktorý vyhlásil, že si neželá prílev vysídlených Palestínčanov prekračujúcich jeho hranice.

Osud ľudí v Rafahu vyvoláva veľké obavy u spojencov Izraela. Humanitárne skupiny varovali, že ofenzíva na Rafah bude katastrofálna. Izrael však trvá na tom, že potrebuje dosiahnuť svoj cieľ zničenia Hamasu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite