Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rumunský prezident šéfom NATO? Čo to znamená podľa Iulie Joja

.marína Gálisová .svet

Iulia Joja, bezpečnostná analytička, ktorá pôsobí v USA, sa ku kandidatúre rumunského prezidenta Klausa Iohannisa vyjadrila pre .týždeň.

Rumunský prezident šéfom NATO? Čo to znamená podľa Iulie Joja SITA/AP Photo/Peter Dejong

„prezident Iohannis už istý čas signalizoval, že by sa chcel stať generálnym tajomníkom NATO. Z tohto dôvodu som si aj jeho návštevu v Kyjeve v roku 2022 – absolvoval ju spolu s nemeckým kancelárom Scholzom, s francúzskym prezidentom Macronom a vtedajším talianskym premiérom Draghim – vysvetľovala ako posilnenie jeho kandidátskeho úsilia a snahu vystupovať ako východoeurópsky líder, ktorého ,umierňujú‘ jeho blízke vzťahy s kolegami na Západe,“ hovorí Iulia Joja.

„Hlavný súboj o stoličku šéfa NATO prebiehal doteraz medzi estónskou premiérkou Kajou Kallas a holandským premiérom Markom Ruttem. Iohannis je tretí a predstavuje istý kompromis medzi nimi,“ vysvetľuje. „Nie je žena, ale tiež je z Východu,“ dodáva Iulia Joja. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite