Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za posledných 5 mesiacov izraelská armáda zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii

.tasr .svet

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sa Izrael a Hizballáh, spojenec Hamasu, denne ostreľujú.

Za posledných 5 mesiacov izraelská armáda zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii SITA/AP Photo/Ariel Schalit

izraelská armáda v utorok uviedla, že za posledných päť mesiacov zasiahla približne 4500 cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii, pričom zabila 300 bojovníkov tejto skupiny a viac ako 750 zranila. TASR sa odvoláva na správu z agentúry AFP. 

Sklady zbraní, vojenské štruktúry pre útočnú činnosť Hizballáhu a veliteľské a riadiace strediská zasiahla armáda zo vzduchu aj zo zeme, uvádza sa vo vyhlásení. Zasiahnuté boli aj desiatky teroristických buniek, ktoré riadili alebo odpaľovali protitankové strely a rakety na Izrael. Medzi zabitými bolo päť vysokých veliteľov. Išlo o reakciu na útoky Hizballáhu na civilistov a komunity v severnej časti Izraela.

Od začiatku ostreľovania zahynulo na libanonskej strane hranice najmenej 319 ľudí, väčšinou militantov Hizballáhu, ale aj 54 civilistov, vyplýva z bilancie zostavenej AFP. Izraelská armáda eviduje desiatich mŕtvych vojakov a siedmich civilistov.

Hizballáh opakovane tvrdí, že zastaví útoky na Izrael po  dosiahnutí prímeria vo vojne v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však nedávno vyhlásil, že akékoľvek prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z oblastí na juhu susedného Libanonu - silou alebo rokovaním.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite