Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel udelil Clintonovi Rad Tomáša Garrigue Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie

.tasr .svet

Clinton je už nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania ČR, Radu bieleho leva, ktoré mu v roku 1998 udelil vtedajší český prezident Václav Havel.

Pavel udelil Clintonovi Rad Tomáša Garrigue Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie SITA/AP Photo/Petr David Josek

český prezident Petr Pavel udelil americkému exprezidentovi Billovi Clintonovi štátne vyznamenanie Rad Tomáša Garrigue Masaryka 1. triedy za vynikajúce zásluhy o rozvoj demokracie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Prezident Clinton sa zásadným spôsobom zaslúžil o presadzovanie demokracie a stability v strednej a východnej Európe v súvislosti s rozšírením NATO v roku 1999 o Česko, Poľsko a Maďarsko,“ uviedol šéf kancelárie Pražského hradu k dôvodom udelenia vyznamenania.

„Ste nepochybne osobnosťou, ktorá sa zapísala do novodobých dejín ČR a tiež celého regiónu. Keď sa pozrieme do histórie, môžeme oveľa lepšie, než v dobe, keď sa historické okamihy dejú, posúdiť, ktorý z nich bol úspechom, neúspechom a ktorý bol využitou či naopak premárnenou príležitosťou. Som presvedčený o tom, že vstup ČR a našich susedov do NATO v roku 1999 a celé obdobie, ktoré nasledovalo, bolo jednoznačne úspechom a pokračuje úspechom a bolo tiež príležitosťou, ktorú sme využili,“ povedal Clintonovi Pavel.

Pripomenul, že rozhodnutie rozšíriť NATO o ďalšie štáty nebolo jednoduché. Vyžadovalo si podľa neho odhodlanie zúčastnených, ale aj dobrú víziu a odvahu rozhodnutie presadiť. Clinton podľa neho tieto vlastnosti mal.

Český prezident tiež zdôraznil dôležitosť vedúcej úlohy Spojených štátov medzi demokratickými krajinami. Dodal, že ich vedenie, odvaha a vízia je potrebná rovnako ako v minulosti. „Očakávame, že aj vaši nástupcovia budú vidieť dôležitosť NATO a transatlantickej väzby,“ doplnil Pavel.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite