Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Maďarsku inaugurovali nového prezidenta Tamása Sulyoka

.tasr .svet

Sulyok je siedmym prezidentom Maďarska po zmene režimu a druhým predsedom ústavného súdu v tejto funkcii. Do úradu v Sándorovom paláci nastúpil 5. marca.

V Maďarsku inaugurovali nového prezidenta Tamása Sulyoka SITA/AP Photo/Denes Erdos

nového maďarského prezidenta Tamása Sulyoka slávnostne inaugurovali v nedeľu popoludní na ceremónii s vojenskými poctami na Budínskom hrade. S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na slávnostnej inaugurácii bol prítomný predseda vlády Viktor Orbán s manželkou, bývalí prezidenti János Áder a Pál Schmitt. Chýbala však Sulyokova predchodkyňa Katalin Nováková, ktorá abdikovala.

Pred zákonom sú si všetci rovní, neexistujú rozdiely, žiadne výnimky, žiadna zaujatosť, zdôraznil nový maďarský prezident v inauguračnom prejave. 

Hlava štátu je podľa Sulyokových slov zodpovedná aj za Maďarov žijúcich za hranicami a má obavy z osudu Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti na vojnou zmietanej Ukrajine. 

„Maďarsko je nepochybne súčasťou Západu a stalo sa tak z rozhodnutia kráľa sv. Štefana. Maďari sú Európania, nielen v geografickom, ale aj v duchovnom zmysle,“ dodal prezident, podľa ktorého „Maďari môžu posilniť Európu, pokiaľ to budú môcť robiť ako Maďari“.

Sulyok zároveň vyjadril snahu sprostredkovať pochopenie miesto osočovania a podporovanie rešpektu miesto podozrievania.

Maďarské Národné zhromaždenie 26. februára v tajnom hlasovaní hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zvolilo za nového prezidenta republiky predsedu Ústavného súdu (AB) Tamása Sulyoka. Ten po zvolení zložil slávnostnú prísahu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite