Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzske spoločnosti budú vyrábať vojenské zariadenia na ukrajinskom území — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .svet

Bude to prínos pre Ukrajinu a prínos aj pre Francúzsko, ak francúzski zbrojári budú vyrábať zbrane na území Ukrajiny. Len nech sa to deje čím skôr. Komentuje Marína Gálisová.

Francúzske spoločnosti budú vyrábať vojenské zariadenia na ukrajinskom území — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej sita/AP Photo/Petr David Josek

francúzsko plánuje, že niektorí jeho výrobcovia zbraní budú vyrábať vojenské vybavenie priamo na ukrajinskom území, aby pomohli krajine vo vojne proti Rusku, uviedol v piatok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

„Tri francúzske firmy nadviažu partnerstvá s ukrajinskými spoločnosťami, najmä v oblasti dronov a pozemného vybavenia, s cieľom vyrábať na ukrajinskom území náhradné diely a v budúcnosti možno aj muníciu,“ povedal šéf francúzskeho silového rezortu.

„Zámerom je uviesť prvé výrobné jednotky do prevádzky v lete tohto roka,“ dodal Lecornu.

Naznačil, že medzi zúčastnené spoločnosti bude patriť výrobca tankov KMW+Nexter Defense Systems (KNDS) – holdingová štruktúra vytvorená francúzskou spoločnosťou Nexter a nemeckou spoločnosťou Krauss-Maffei-Wegmann.

Lecornu zároveň v piatok vyhlásil, že nasadenie západných bojových jednotiek na boj proti Rusku na Ukrajine nie je v pláne, ale proti ruskej vojenskej agresii je potrebné nájsť nové spôsoby boja, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári vyvolal šok, keď odmietol vylúčiť akúkoľvek možnosť vojenskej angažovanosti v tomto konflikte – vrátane vyslania západných vojsk.

Napriek znepokojivým reakciám spojencov vrátane Nemecka sa zdá, že v uplynulých dňoch Macron svoje výroky znásobil a tento týždeň dokonca vyzval Západ, aby nebol „zbabelý“.

Lecornu však povedal, že rozruch, ktorý vyvolali Macronove prvé poznámky po konferencii európskych spojencov Ukrajiny z 26. februára, bol spôsobený ich „vytrhnutím z kontextu“. 

vysvetlenie Maríny Gálisovej

Toto vyjadrenie Emmanuela Macrona je povzbudivé a na tento trend by mali nastúpiť aj iné európske krajiny - bol byl dobrý aj pre slovenské zbrojovky, keby sme mali štandardnú vládu. Bude to prínos pre Ukrajinu a prínos aj pre Francúzsko, ak francúzski zbrojári budú vyrábať zbrane na území Ukrajiny. Len nech sa to deje čím skôr. Ukrajina potrebuje vojenské zariadenia a ak ich bude vyrábať na svojom území, dostane k tomu aj investície a pracovné miesta. Výroba bude zároveň lacnejšia ako vo Francúzsku. Čiže win-win: aj pre Ukrajinu, aj pre francúzske firmy. 

A teraz k širšiemu kontextu. Macronove slová o francúzskych zbraniach vyrábaných na Ukrajine si mnohí vysvetľujú ako ďalší dôkaz toho, že francúzsky prezident je príliš bojachtivý. Priraďujú ich k jeho výroku zo samitu premiérov v Paríži, ktorým Macron odmietol vylúčiť vyslanie vojakov na územie Ukrajiny. Tieto dva výroky majú dokazovať, že Macron je warmonger. Je to nezmysel, ale treba si ho vysvetliť. 

Po prvé, slová ako warmonger, prípadne hawk, teda jastrab, používali počas rokov studenej vojny hanlivo komunisti. Komunisti, tí východní a aj tí západní, nimi označovali tých politikov zo Západu, ktorý sa odmietali pokoriť pred Sovietskym zväzom a jeho víziou ruského impéria, večne rastúceho na všetky svetové strany. Naopak, komunisti mali radi tých západných politikov, ktorí pred nimi ustupovali. Tých označovali za nositeľov mieru. Takto to bolo za studenej vojny a ako mnoho iných vecí, vôbec sa to odvtedy nezmenilo. 

Demokratický politik, ktorého dnes, za prebiehajúcej ruskej agresie proti Ukrajine, označia výrazmi vojnový štváč, warmonger, jastrab, je spravidla politikom, ktorý odmieta skloniť hlavu pred imperialistickým Ruskom a jeho výbojmi. Macron nie je dokonalý politik, ale v otázke Ukrajiny a Ruska vidí teraz veci jasne. A aj ten Macronov výrok zo samitu premiérov v Paríži, že v súvislosti s Ruskom nevylučuje nič, bol veľmi racionálny - vyslal v ňom Putinovi správu, že by sa nemal na zbabelosť Západu príliš spoliehať.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite