Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA: Biden v prejave o stave Únie vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy

.tasr .svet

Kritizoval tiež republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa za jeho výroky o rivalite s Čínou.

USA: Biden v prejave o stave Únie vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy sita/AP Photo/Andrew Harnik

americký prezident Joe Biden vo svojom výročnom prejave o stave Únie v piatok vyzval na okamžité dočasné prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Biden zároveň upozornil Izrael, že nemôže využívať humanitárnu pomoc ako nástroj na vyjednávanie.

„Vedeniu Izraela poviem toľko... humanitárna pomoc nemôže byť iba druhoradým hľadiskom alebo nástrojom na vyjednávanie. Ochrana a záchrana nevinných životov má byť prioritou,“ uviedol prezident USA.

Vojna v Pásme Gazy, vyprovokovaná bezprecedentným útokom zo strany palestínskych extrémistov na územie Izraela, trvá od októbra minulého roka.

Biden v prejave zároveň oznámil, že armáda USA postaví mólo pri pobreží tejto palestínskej enklávy, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci, píše denník The Guardian. Ako súčasne zdôraznil, na územie enklávy zablokovanej Izraelom nevkročí žiaden americký vojak. „Dnes večer nariaďujem americkej armáde, aby viedla núdzovú misiu s cieľom zriadiť dočasné mólo v Stredozemnom mori pri pobreží Gazy, na ktorom bude možné prijímať veľké zásielky s jedlom, vodou, liekmi a dočasnými prístreškami,“ spresnil s tým, že Izrael musí umožniť viac dodávok pomoci do Gazy a zaistiť, aby sa humanitárni pracovníci neocitli uprostred paľby.

Biden tiež kritizoval republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa za jeho výroky o rivalite s Čínou a poukázal na kroky vedúce k obmedzeniu exportu špičkových technológií. „Úprimne povedané, môjmu predchodcovi pri všetkých tých jeho tvrdých rečiach o Číne nikdy nenapadlo niečo z toho aj urobiť,“ podotkol.

Slová „Donald Trump“ počas prejavu z úst prezidenta USA neodzneli ani jediný raz, všíma si Guardian. Biden miesto toho opakovane používal výraz „môj predchodca“.

Na záver svojho prejavu Joe Biden uviedol, že jeho vek mu dáva výnimočnú perspektívu ako prezidentovi USA, čím sa podľa AFP dotkol hlavnej kritiky na jeho kampaň o znovuzvolenie v novembrových voľbách.

„Viem, že to tak nevyzerá, ale som tu už nejaký čas,“ podotkol 81-ročný prezident. „Ak sa raz dostanete do môjho veku, určité veci sa stanú jasnejšími, než kedykoľvek predtým. Poznám americký príbeh,“ dodal.

„Znovu a znovu vidím súboj medzi súperiacimi silami v boji o dušu nášho národa - medzi tými, ktorí chcú Ameriku stiahnuť do minulosti, a tými, ktorí chcú Ameriku posunúť do budúcnosti,“ uzavrel.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite