Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsko sa 11. marca oficiálne stane členom aliancie

.sita .svet

V tento deň sa Švédsko oficiálne stane v poradí 32. členským štátom Organizácie Severoatlantickej zmluvy.

Švédsko sa 11. marca oficiálne stane členom aliancie SITA/Magnus Lejhall/TT News Agency via AP Švédsky premiér Ulf Kristersson na tlačovej konferencii po tom, ako maďarský parlament ratifikoval vstup krajiny do NATO, 26. 2. 2024

ako uviedla švédska televízia TV4, v tento deň okolo poludnia bude v sídle NATO v Bruseli vztýčená švédska vlajka.

Švédsko sa spolu s Fínskom vzdali desaťročia trvajúcej neutrality a predvlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu požiadali o vstup do NATO. Zatiaľ čo Fínsko sa v apríli minulého roka stalo 31. členskou krajinou aliancie, Švédsko muselo na schválenie všetkých členov NATO čakať o takmer rok dlhšie.

Na podujatí v Belgicku sa zúčastní švédsky premiér Ulf Kristersson a najvyšší veliteľ švédskych ozbrojených síl Micael Bydén. „Švédsko je pripravené prevziať svoju zodpovednosť za euroatlantickú bezpečnosť,“ uviedol Kristersson na sociálnej sieti 26. februára po tom, čo maďarský parlament ratifikoval pristúpenie Švédska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite