Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko v reakcii na zahraničnú politiku Slovenska ukončilo medzivládne konzultácie – čo to znamená podľa Martina Horičku

.tasr .martin Horička .svet

Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Česko v reakcii na zahraničnú politiku Slovenska ukončilo medzivládne konzultácie – čo to znamená podľa Martina Horičku SITA/AP Photo/Petr David Josek

česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli. Sme presvedčení, že v tejto chvíli nie je potrebné uskutočniť spoločné zasadnutie oboch vlád,“ oznámil Fiala s tým, že o rozhodnutí odložiť rokovanie informovali aj slovenskú stranu.

Český premiér podotkol, že vláda v Prahe si je vedomá úzkych väzieb medzi slovenskou a českou spoločnosťou a rozsiahlej spolupráce medzi krajinami a chce v tom pokračovať. „Spolupráca musí byť založená na konkrétnych projektoch, máme záujem ich rozvíjať,“ spresnil. 

„Ale nie je možné zastierať, že existujú výrazné rozdiely v názoroch na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy,“ pokračoval Fiala a za problematické označil stretnutie Blanára s Lavrovom.

Dodal, že spolupráca medzi krajinami nekončí. „Nič nerušíme, ministri sa budú stretávať na svojich pracovných stretnutiach. Ale je potrebné týmto spôsobom zareagovať a medzivládne rokovanie odsunúť,“ doplnil predseda českej vlády.

vysvetlenie Martina Horičku

Mnohí sa utešovali, že proruská rétorika Ficovej vlády zostane po celý čas iba v rovine ostrých vyhlásení, že je len populistickou hrou na jej voličov, a nebude mať preto reálne zahraničnopolitické implikácie. Reakcia českej vlády na nedávne stretnutie nášho ministra zahraničných vecí so Sergejom Lavrovom, Putinovým šéfom diplomacie, je však dôkazom o nesprávnosti týchto tvrdení. Stále častejšie sme svedkami toho, ako činy a správanie sa Fica a spol. poškodzujú ešte donedávna kvalitné vzťahy s našimi spojencami. Dokonca aj s tak blízkou krajinou, ako je Česko. Premiérovi Petrovi Fialovi a jeho ministrom sa nemožno čudovať, že sa nechcú zúčastňovať medzivládnych zasadaní, kde na druhej strane stola sedia politici verejne obhajujúci ruskú vojnu proti Ukrajine. Čudovať sa možno len nám tu na Slovensku, že sme si do najvyšších úradov takýchto ľudí zvolili.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite