Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Haleyová odstúpi zo súboja o republikánsku nomináciu – čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.tasr .juraj Petrovič .svet

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová v stredu odstúpi zo súboja o nomináciu Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb.

Haleyová odstúpi zo súboja o republikánsku nomináciu – čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/AP Photo/David J. Phillip

haleyová má svoje rozhodnutie o odstúpení oznámiť v stredu, uviedli pre AP tri zdroje oboznámené so situáciou, ktoré však chceli zostať v anonymite.

Táto bývalá guvernérka amerického štátu Južná Karolína utrpela výraznú porážku v utorkových republikánskych primárkach vo viacerých amerických štátoch, pripomína AP. Jej súper, exprezident Donald Trump, má už nomináciu takmer istú a v novembri by mal byť v prezidentských voľbách súperom súčasného prezidenta Joea Bidena. Ten počas utorka uspel v primárkach Demokratickej strany.

V Spojených štátoch sa v utorok konali prezidentské primárky a volebné zhromaždenia (caucuses) republikánov aj demokratov až v 15 štátoch a v jednom teritóriu – Americkej Samoe. Tento deň je v USA označovaný ako supervolebný utorok.

Biden a Trump zvíťazili pri hlasovaní v najľudnatejších štátoch s najvyšším počtom delegátov nominačných zjazdov – Kalifornii a Texase, ako aj v Alabame, Colorade, Maine, Oklahome, Virgínii, Severnej Karolíne, Tennessee, Arkansase, Minnesote, Massachusetts a v štáte Utah. Biden tiež vyhral primárky Demokratickej strany vo Vermonte i v hlasovaní poštou v Iowe. Donald Trump na základe prognóz zvíťazil v republikánskych primárkach v americkom štáte Aljaška.

vysvetlenie Juraja Petroviča

Nikki Haleyová po prehre v domovskom štáte odstupuje z primárok. To ešte nemusí znamenať úplnú prehru a ani úplnú výhru Donalda Trumpa. Haleyová mala stabilnú podporu približne 40 % republikánskych voličov, čo nie je málo. Zaujímavé bude sledovať, ako s týmto kapitálom naloží. Môže sa poslušne zaradiť medzi podporovateľov Trumpa. Môže sa od neho dištancovať a vyčkávať, ako dopadnú jeho súdne kauzy. V prípade, že by Trump z akéhokoľvek dôvodu nakoniec nemohol kandidovať, mohla by byť Haleyová záchrankyňou Republikánskej strany. Treťou možnosťou je kandidatúra ako nezávislá kandidátka proti Bidenovi aj Trumpovi. Šancu na zvolenie by síce nemala, mohla by ale Trumpovi zásadným spôsobom skomplikovať voľby, odlákaním umiernených republikánov. Nebolo by to po prvýkrát, keď kandidát pôvodne z jednej z dvoch veľkých strán znemožnil svojmu protikandidátovi z primárok vyhrať prezidentské voľby.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite