Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden a Trump smerujú k opätovnému súboju v prezidentských voľbách

.tasr .svet

Biden a Trump sú jasnými favoritmi, hoci väčšina voličov podľa prieskumov nevíta možné zopakovanie ich duelu z posledných prezidentských volieb v roku 2020.

Biden a Trump smerujú k opätovnému súboju v prezidentských voľbách SITA/AP Photo, File

americký prezident Joe Biden a jeho predchodca Donald Trump už majú takmer isté nominácie svojich strán v novembrových prezidentských voľbách. Ukázali to primárky a volebné zhromaždenia počas tzv. supervolebného utorka, v ktorých jasne potvrdili úlohu favoritov.

Biden a Trump zvíťazili pri hlasovaní v najľudnatejších štátoch s najvyšším počtom delegátov nominačných zjazdov – Kalifornii a Texase, ako aj v Alabame, Colorade, Maine, Oklahome, Virgínii, Severnej Karolíne, Tennessee, Arkansase, Minnesote a Massachusetts. Biden tiež vyhral primárky Demokratickej strany v Utahu a Vermonte i v hlasovaní poštou v Iowe.

Trumpova posledná republikánska súperka Nikki Haleyová síce prekvapivo zvíťazila vo Vermonte, no exprezidenta neprekonala s iných štátoch, kde mala najväčšie šance u umiernených voličov, ako sú Virgínia a Maine. Aj po jej druhom úspechu, po výhre v hlavnom meste Washington, tak rastie tlak na to, aby kandidatúru stiahla.

Biden vo večernom vyhlásení uviedol, že výsledky supervolebného utorka stavajú voličov pred jasnú voľbu – medzi ním a Trumpom, ktorý je podľa neho odhodlaný zničiť demokraciu.

Exprezident Trump hovoril o „úžasnom dni“ a potvrdení svojho presvedčivého úspechu v primárkach. Povedal tiež, že je preňho „česť reprezentovať nielen Republikánsku stranu, ale našu krajinu pri jej návrate k zdraviu a prosperite“.

Počas supervolebného utorka sa prideľuje najviac, približne tretina, hlasov delegátov nominačných zjazdov, na ktorých si demokrati a republikáni v lete oficiálne volia svojich nominantov pre prezidentské voľby. Tie sa budú konať 5. novembra.

Za „predpokladaných nominantov“ ich však ešte po utorku nemôžu vyhlásiť – Trump môže získať nadpolovičnú väčšinu delegátov najskôr 12. marca a Biden si musí počkať najmenej do 19. marca.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite