Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Szijjártó: Maďarská vláda nepodporí kandidatúru Rutteho na post šéfa NATO

.tasr .svet

Rutte predtým ostro kritizoval maďarskú vládu, predovšetkým kvôli obavám z dodržiavania princípov právneho štátu.

Szijjártó: Maďarská vláda nepodporí kandidatúru Rutteho na post šéfa NATO SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

maďarská vláda nemôže podporiť kandidatúru bývalého holandského premiéra Marka Rutteho na funkciu generálneho tajomníka NATO, oznámil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre agentúru Reuters. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Na post generálneho tajomníka NATO nemôžeme podporiť zvolenie osoby, ktorá predtým chcela 'zraziť Maďarsko na kolená',“ cituje Reuters šéfa maďarskej diplomacie.

Rutte predtým ostro kritizoval maďarskú vládu, predovšetkým kvôli obavám z dodržiavania princípov právneho štátu. V roku 2021 vyhlásil, že Maďarsko „už nemá miesto v EÚ.“

Stalo sa tak krátko po tom, ako väčšinou hlasov poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v parlamente prijali takzvaný zákon o ochrane detí, do ktorého boli na poslednú chvíľu pridané homofóbne pasáže stigmatizujúce sexuálne menšiny. Rutte vtedy povedal, že podľa jeho názoru by mal byť homofóbny zákon stiahnutý a dodal: „Maďarsko treba dostať na kolená“. 

Už v roku 2020 Viktor Orbán zaútočil na Rutteho nezvyčajným tónom, keď povedal, že ak na summite EÚ nedôjde k dohode, „bude obviňovaný Holanďan“. 

Rutte sa v roku 2010 stal premiérom Holandska, vlani rezignoval a voľby vyhrala krajne pravicová strana Geerta Wildersa, no doteraz sa mu nepodarilo zostaviť vládu. Liberálny politik teda v súčasnosti pôsobí ako úradujúci holandský premiér. Jeho kandidatúru predtým okrem iných podporili aj Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Nemecko. 

Voľba generálneho tajomníka si však vyžaduje jednomyseľné hlasovanie, takže maďarské veto môže procesu zabrániť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite