Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tohtoročný Globsec nebude v Bratislave — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .svet

Organizácia zdôrazňuje, že jej centrála naďalej ostáva v Bratislave. Na Slovensku bude naďalej rozvíjať konferenciu Tatra Summit.

Tohtoročný Globsec nebude v Bratislave — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Jakub Julény

aktuálny ročník konferencie Globsec Forum sa bude konať v Prahe v termíne od 30. augusta do 1. septembra. Ako ďalej informovala riaditeľka komunikácie organizácie Henrieta Kunová, toto rozhodnutie je výsledkom dlhodobej snahy Globsecu o posilnenie stredoeurópskej identity značky a tiež diverzifikáciu jej aktivít naprieč strednou Európou.

„Rozhodnutie uskutočniť tento rok Globsec Forum 2024 v Prahe je symbolickým krokom smerom k intenzívnejšej regionálnej spolupráci. Bohatá história a strategický význam Prahy z nej robia ideálne miesto na podporu medzinárodného dialógu a šírenie konštruktívneho hlasu strednej Európy,“ povedal zakladateľ a riaditeľ organizácie Róbert Vass. Ako ďalej uviedol, nad podujatím prevzal záštitu prezident Českej republiky Peter Pavel.

Organizácia na druhej stane zdôrazňuje, že jej centrála naďalej ostáva v Bratislave. Na Slovensku bude naďalej rozvíjať vlajkovú konferenciu Tatra Summit zameranú na budúcnosť Európy a jej ekonomiky. Na Slovensku bude zároveň posilňovať aktivity, ktoré sú zamerané na ekonomický rozvoj, investície a inovácie a taktiež bude pokračovať v ďalších projektoch a programoch, ktoré dlhodobo rieši. „Globsec je úspešnou a hrdou Slovenskou značkou „Made in Slovakia“, ktorá prerástla rozmery Slovenska a strednej Európy a pokiaľ chce mať globálnu ambíciu, musí naďalej posilniť svoju stredoeurópsku dimenziu. Preto svoje aktivity v strednej Európe diverzifikujeme,“dodal Vass.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Tak a je to tu! Podobne ako pred časom vyštval z Maďarska Viktor Orbán Stredoeurópsku univerzitu a tá sa musela presťahovať do Viedne, dnes to veľmi podobne urobila Ficova vláda s Globsecom. 

Jedna z najvýznamnejších bezpečnostných konferencií na svete, sa už nebude konať tradične v Bratislave, ale pod záštitou prezidenta Petra Pavla v Prahe. Možno len dúfať, že príde čas, keď sa vráti tam, kde sa narodila.

Jej organizátori síce oznámili, že centrála zostáva v Bratislave, ale faktom je, že kľúčová konferencia tu nateraz končí. Je tiež pravdepodobné, že pokiaľ bude koalícia podrývať bezpečnosť celej Európy, jej návrat sa nedá čakať. Zahraničná politika Roberta Fica, jeho príklon k Rusku a Orbánovmu Maďarsku - a tiež neochota konferenciu podporiť  -sú príčinami, prečo Globsec na Slovensku končí. Organizátori zatiaľ neodišli tak, že buchli dverami. le dali jasne najavo, že Globsec a Ficova vláda nie sú kompatibilní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite