Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecká ministerka zahraničia vyzýva na prijatie krajín západného Balkánu do EÚ

.tasr .svet

Vojna na Ukrajine znovu podnietila snahu EÚ rozšíriť svoje pôsobenie do strednej a východnej Európy.

Nemecká ministerka zahraničia vyzýva na prijatie krajín západného Balkánu do EÚ SITA/AP Photo/Risto Bozovic

nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok varovala pred odkladom vstupu krajín západného Balkánu do Európskej únie. Podľa nej by to predstavovalo riziko, že krajiny budú čeliť ruskej „infiltrácii.“ TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

„Vzhľadom na brutálny ruský imperializmus sa prijatie šiestich krajín v regióne pod naše krídla na ich ceste do Európskej únie stalo geopolitickou nevyhnutnosťou,“ uviedla.

Dodala, že Európa by nemala dopustiť žiadne šedé zóny, ktoré môže Rusko využiť na destabilizáciu, dezinformácie a infiltráciu, vyhlásila Baerbocková pred návštevou západného Balkánu.

Podpora pre krajiny v regióne by podľa nej malo zahŕňať  „posilnenie ich demokratických inštitúcií, zlepšenie odolnosti a poskytnutie hospodárskych vyhliadok obyvateľom.“

Vojna na Ukrajine znovu podnietila snahu EÚ rozšíriť svoje pôsobenie do strednej a východnej Európy. V decembri 2022 sa Bosna a Hercegovina stala piatou balkánskou krajinou, ktorá získala štatút kandidátskej krajiny - po Severnom Macedónsku, Čiernej Hore, Srbsku a Albánsku. Kosovo tiež podalo žiadosť v roku 2022, ale zatiaľ mu nebol udelený štatút kandidátskej krajiny.

Na celom Balkáne však narastá frustrácia z pomalého tempa rokovaní s EÚ o potenciálnom členstve. Blok prisľúbil, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov pomôže zdvojnásobiť objem hospodárstva západného Balkánu a otvorí pre tento región časť jednotného európskeho trhu.

Nemecká ministerka počas cesty uviedla, že Čierna Hora predložila ambiciózny program, potrebné je však zlepšovať oblasť právneho štátu a boja proti korupcii.

Bosna a Hercegovina sa po udelení štatútu kandidátskej krajiny EÚ ocitla na „križovatke,“ a podľa slov Baerbockovej bude musieť podobne pokračovať v reformách.

Rusko udržiava úzke vzťahy s bosnianskosrbským vodcom Miloradom Dodikom, ktorý vo februári dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina jedno z najvyšších vyznamenaní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite