Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko: Súd zamietol sťažnosť matky Navaľného za nevydanie synovho tela

.tasr .svet

Rozhodnutie Sledkomu tak potvrdil aj ruský súdny systém.

Rusko: Súd zamietol sťažnosť matky Navaľného za nevydanie synovho tela sita/AP Photo

súd v meste Salechard na severe Ruska zamietol v pondelok sťažnosť matky zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ľudmila Navaľná podala sťažnosť na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) za to, že odmietol vydať telo jej syna, ktorý zomrel vo februári trestaneckej kolónii. TASR o tom informuje podľa správy ruského nezávislého portálu Meduza, ktorý sa odvoláva na agentúru Interfax.

Súd už skôr uviedol, že Navaľná sťažnosť podala za nezákonné konanie a rozhodnutia a nečinnosť. Súd však nešpecifikoval, čoho presne sa sťažnosť Navaľného matky týkala. Obsah sťažnosti neskôr priblížil Riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov.

Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Matke telo jej zosnulého syna vydali až 24. februára. Dovtedy jej umožnili niekoľko dní po synovej smrti jeho telo len vidieť a vydali jej úmrtný list.

Ruská väzenská služba tvrdí, že Navaľnému prišlo po prechádzke náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom. V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj mnohí západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite