Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA: Haleyová zvíťazila v primárkach v hlavnom meste Washington

.tasr .svet

Ide o jej prvé víťazstvo v súboji o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany.

USA: Haleyová zvíťazila v primárkach v hlavnom meste Washington sita/AP Photo/Reba Saldanha

bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v nedeľu zvíťazila v republikánskych primárkach v americkom hlavnom meste Washington. Ide o jej prvé víťazstvo v súboji o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany s exprezidentom USA Donaldom Trumpom. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Haleyová získala v hlavnom meste všetkých 19 delegátov, vyplýva z výsledkov, ktoré zverejnili predstavitelia Republikánskej strany. Svoj prvý triumf zaznamenala pred tzv. superutorkom (5. marca), počas ktorého sa budú nominačné súboje strany konať v 15 amerických štátoch. Favoritom na zisk republikánskej nominácie je aj naďalej Trump, ktorý zvíťazil vo všetkých predchádzajúcich primárkach a predvolebných zhromaždeniach.

Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN sa rozhodla neodstúpiť zo súboja s exprezidentom USA aj napriek úvodným porážkam vrátane prehry vo svojom domovskom štáte Južná Karolína. Haleyová vyjadrila presvedčenie, že republikáni si zaslúžia alternatívu voči Trumpovi aj napriek jeho doterajšej dominancii v kampani.

Hlavné mesto Washington je jednou z najvýraznejších demokratických jurisdikcií v Spojených štátoch, v meste je registrovaných len približne 23.000 republikánov, vysvetľuje AP. Súčasný prezident Joe Biden z Demokratickej strany tam získal v prezidentských voľbách v roku 2020 92 percent hlasov.   

Trumpovi sa pred štyrmi rokmi podarilo zvíťaziť v primárkach v hlavnom meste, no v roku 2016 skončil až tretí za americkým senátorom z Floridy Marcom Rubiom a bývalým guvernérom štátu Ohio Johnom Kasichom. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite