Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké lietadlá zhodili humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze

.tasr .svet

Do palestínskej enklávy bolo zhodených 66 balíkov, ktoré obsahovali 38.000 dávok potravinovej pomoci.

Americké lietadlá zhodili humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze SITA/AP Photo/Mahmoud Essa

tri americké vojenské transportné lietadlá v sobotu zhodili humanitárnu pomoc pre civilistov do Pásma Gazy. S odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa o tom informovala agentúra AFP. 

„Uskutočnili sme kombinované zhadzovanie humanitárnej pomoci z lietadiel do Gazy, “ citovala AFP predstaviteľa amerického centrálneho velenia pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa neho sa humanitárnej operácie, ktorej cieľom bolo „poskytnúť pomoc civilistov postihnutým prebiehajúcim konfliktom,“ zúčastnili tri lietadlá typu C-130 amerického letectva.

Stanica CNN informovala, že do palestínskej enklávy bolo zhodených 66 balíkov, ktoré obsahovali 38.000 dávok potravinovej pomoci. Americký prezident Joe Biden avizoval túto operáciu ešte v piatok - deň po tom, čo počas rozdávania humanitárnej pomoci Palestínčanom v Gaze prišlo o život viac než 100 ľudí.

Izrael tvrdí, že mnoho obetí štvrtkového incidentu bolo ušliapaných v tlačenici. Zároveň priznal, že izraelskí vojaci strieľali do niektorých ľudí v dave, ktorí sa k nim mali nebezpečne približovať. Biden tiež povedal, že prísun pomoci do Pásma Gazy nie je ani zďaleka dostačujúci. Washington podľa jeho slov urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa do Gazy dostalo viac potrebnej pomoci.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok spresnil, že USA plánujú uskutočniť viacero kôl zhadzovania pomoci, ktoré by mali trvať niekoľko týždňov.

Biely dom, americké ministerstvo zahraničných vecí a Pentagón už niekoľko mesiacov zvažovali možnosť poskytovania humanitárnej pomoci do Gazy zo vzduchu. Tento krok však odkladali pre obavy, že táto metóda je neefektívna, nedokáže zaistiť, aby sa pomoc dostala k civilistom v núdzi a nemôže nahradiť dodávky pomoci po zemi. Štvrtkový incident v Gaze však zrejme prinútil Bidena, aby schválil tento typ poskytovania pomoci, píše agentúra AP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite