Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia znova prichádzajú k hrobu Navaľného, prišla aj jeho matka — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

V okolí areálu hliadkuje veľa príslušníkov bezpečnostných zložiek a ulicu vedúcu k cintorínu lemujú policajné zátarasy.

Ľudia znova prichádzajú k hrobu Navaľného, prišla aj jeho matka — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo Ľudmila Navaľná, matka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vľavo

k hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde bol v piatok pochovaný ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, prichádzajú ľudia s kvetmi aj v sobotu. S odvolaním sa na sociálne siete v Rusku o tom informovala britská stanica BBC.

Zverejnila aj fotografiu, ktorá pri návšteve hrobu zachytáva matku Alexeja Navaľného Ľudmilu a matku politikovej manželky Julije. Ako je známe, Navaľného manželka a ich deti Daša a Zachar na pohrebe neboli, podobne ako ani najbližší Navaľného spolupracovníci, ktorí od rozpútania vojny na Ukrajine žijú v exile. Keďže veľká časť z nich je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničných agentov alebo stíhaná pre šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde, v Rusku by im hrozilo zadržanie.   

Podľa reakcie jedného z diskutérov na sociálnych sieťach, ktorý na Borisovský cintorín zavítal v sobotu ráno, v okolí areálu hliadkuje veľa príslušníkov bezpečnostných zložiek a ulicu vedúcu k cintorínu lemujú policajné zátarasy. Na cintorín sa však dá vojsť bez problémov a zostať pri Navaľného hrobe ľubovoľne dlho. 

Policajti sa správajú „adekvátne,“ napísal diskutér, pričom dodal, že pri vchode sú rámy na detekciu kovov.  „Je tu veľa kvetov, ľudia stále prichádzajú,“ informoval.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Za suchými správami o tom, čo sa deje v Rusku deň po pohrebe Alexeja Navaľného sa skrýva smutná, ale pravdivá tvár dnešného Ruska. Na jednej strane stoja odvážni ľudia, ktorí napriek všetkému, napriek riziku, že ich polícia zatkne, vzdávajú tomuto politikovi úctu a na strane druhej stovky policajtov čakajúci na príkaz zatýkať. 

O stave, v ktorom sa Rusko nachádza svedčí aj to, že Navaľného manželka na pohreb neprišla. Jednoducho mala strach, že by mohla skončiť vo väzení. Dnes sa pri hrobe stretli jej matka a matka jej manžela. Rusko si prechádza len tým, čím si prechádzalo skoro v celých svojich dejinách. Navaľného vražda a jeho pohreb len ukázali, že Putinovo Rusko je zločinecký štát a že tam vládne zločinecká skupina niekoľkých politikov. 

Keby sa neblížili prezidentské voľby, tak by muž, ktorý sa celkom určite stane ich víťazom, nedovolil ani takýto malý prejav úcty voči človekovi, ktorého nechal zavraždiť. V Rusku sa dnes zatvára aj pre plagát s menom Alexeja Navaľného. Súdy v niektorých regiónoch Ruska označili jeho meno  za extrémistický symbol. Na základe tejto klasifikácie už nad opozičnými aktivistami vyniesli aj tresty odňatia slobody.. Takéto je  dnešné Rusko, ktorému sa Robert Fico pchá do análnemu otvoru.

SITA/AP Photo

SITA/AP Photo

Medzičasom stanica BBC s odvolaním sa na správy očitých svedkov uviedla, že neznáme osoby v noci na sobotu zlikvidovali spontánne vznikajúce pietne miesta, ktoré sa objavili vo štvrti Marjino, kde sa v piatok v miestnom chráme konali pohrebné obrady za Navaľného. 

Tieto pomníčky boli vo dvoroch domových blokov. Ľudia tam kvety a fotografie politika, ktorý zomrel vo väzenskom tábore, zastokávali do kôp odhrnutého snehu, ak už v chladnom počasí nevydržali v zástupe čakať na možnosť podísť až k Navaľného hrobu na Borisovskom cintoríne.

Ako vyplýva z reakcií na sociálnych sieťach, na príležitosť dostať sa na cintorín ľudia v piatok v zástupoch čakali až do 21.00 – 21.30 h miestneho času.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite