Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S Navaľným sa prišli rozlúčiť aj veľvyslanci štátov EÚ a USA

.tasr .svet

Rakvu s telom zosnulého ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného priviezli do moskovského chrámu za potlesku ľudí, ktorí sa v okolí začali schádzať od skorého rána.

S Navaľným sa prišli rozlúčiť aj veľvyslanci štátov EÚ a USA SITA/AP Photo

ako informovala britská stanica BBC, potlesk a skandovanie „Navaľnyj!“ alebo „Alexej!“ sprevádzali aj vnášanie rakvy do chrámu, ktorý je zasvätený ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ, kde sa konajú pohrebné obrady.

Pred chrám v moskovskej štvrti Marjino prišli aj veľvyslanci viacerých štátov Európskej únie a ambasádorka USA Lynne Tracyová. 

Podľa britskej stanice BBC je prítomná aj Jekaterina Duncovová a Boris Nadeždin, ktorí sa nedávno neúspešne pokúsili zaregistrovať sa ako kandidáti volieb ruského prezidenta. 

Nadeždin v rozhovore pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) priznal, že "dnešok na jednej strane tragický deň: lúčime sa s vynikajúcou osobnosťou, ktorá sa stala symbolom doby. Na druhej strane je tu nádej, že nakoniec bude všetko dobré. A Rusko bude mierumilovné a slobodné, ako o tom Alexej sníval".

So zosnulým sa prišiel rozlúčiť aj opozičný politik Jevgenij Rojzman, ktorý svojho času pôsobil ako primátor mesta Jekaterinburg - vtedy jediný opozičný primátor v celom Rusku. 

Grigorij Javlinskij, v ktorého strane Jabloko Navaľnyj začal svoju politickú kariéru, dal v piatok prednosť rozlúčke s bývalým predsedom vlády Sovietskeho zväzu Nikolajom Ryžkovom konanej v centre Moskvy.     

Pred pohrebnými obradmi sa pred chrámom zhromaždili tisíce ľudí - ich zástup mal dĺžku najmenej dva kilometre, uviedla BBC.

Navaľného blízky spolupracovník Ivan Ždanov informoval, že polícia postupne začala časť týchto ľudí púšťať do areálu chrámu, nie do chrámu samotného.

Po obradoch Navaľného pochovajú na Borisovskom cintoríne. Jeho hrob sa nachádza tesne pri vchode.

V rôznych mestách Ruska ľudia v piatok prinášajú kvety, sviečky a fotografie Alexeja Navaľného k pamätníkom obetiam politických represií. 

V Tomsku, Abakane a Čite pri pamätníkoch hliadkujú bezpečnostné zložky. Vo Vladivostoku pracovníci z oddelenia verejnoprospešných prác kvety okamžite odstraňujú.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite