Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas vyzvalo Palestínčanov, aby počas ramadánu obsadili mešitu al-Aksá

.tasr .svet

Obe strany momentálne rokujú o dohode, na kľúčových bodov však stále nepanuje zhoda.

Hamas vyzvalo Palestínčanov, aby počas ramadánu obsadili mešitu al-Aksá sita/AP Photo/Fatima Shbair

hnutie Hamas v stredu vyzvalo Palestínčanov, aby v marci na začiatku moslimského posvätného mesiaca ramadán vnikli do mešity al-Aksá v Jeruzaleme. TASR správu prevzala z agentúry AP.

„Toto je výzva pre našich ľudí v Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu, aby od prvého dňa ramadánu pochodovali do al-Aksá,“ uviedol politický vodca hnutia Ismail Haníja. V televíznom prejave povedal, že hnutie Hamas prejavuje flexibilitu, je však pripravené pokračovať v bojoch.

Výzvou reagoval na amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý v pondelok uviedol, že dúfa v dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustení zadržiavaných rukojemníkov. Prímerie by podľa jeho slov mohlo vstúpiť do platnosti začiatkom budúceho týždňa. Ramadán sa tento rok začína 10. marca večer. Izrael v pondelok oznámil, že povolí počas ramadánu modlitby v mešite al-Aksá, ale budú pre ne platiť bezpečnostné obmedzenia.

Zástupcovia Izraela a Hamasu v Katare rokujú o podrobnostiach dohody o prímerí. Katarskí sprostredkovatelia však podľa AP tvrdia, že najspornejšie záležitosti ešte stále nie sú vyriešené.

Katar je kľúčovým sprostredkovateľom rozhovorov medzi palestínskym hnutím Hamas, Izraelom, Egyptom a Spojenými štátmi. Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Madžíd Ansárí v utorok vyjadril očakávanie, že dohodu o prímerí sa čoskoro podarí dosiahnuť.

Izraelská armáda začala vojenskú kampaň v Pásme Gazy po útokoch Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023. Teroristi počas nich zabili asi 1200 ľudí a zhruba 250 ďalších  uniesli ako rukojemníkov.

V bojoch bolo zabitých takmer 30.000 Palestínčanov a viac než 70.000 ďalších utrpelo zranenia, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom.

Haníja útok zo 7. októbra označil za krok s cieľom ukončiť izraelské útoky na palestínske územia a miesta.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite