Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľná v pléne EP: Putin musí zaplatiť za to, čo urobil Rusku

.tasr .svet

Pred europoslancami vystúpila v spoločnosti predsedníčky Roberty Metsolovej.

Navaľná v pléne EP: Putin musí zaplatiť za to, čo urobil Rusku sita/AP Photo/Jean-Francois Badias

ruský prezident Vladimir Putin musí zaplatiť za to, čo urobil Rusku a susednej Ukrajine a aj za „vraždu“ opozičného politika Alexeja Navaľného. V stredu to vo svojom príhovore v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu vyhlásila vdova po ruskom politikovi Julija Navaľná, informuje spravodajca TASR.

Navaľná prišla pred europoslancov v sprievode predsedníčky EP Roberty Metsolovej. Šéfka europarlamentu prítomným pripomenula, že aj touto cestou vzdávajú hold politikovi, ktorý zomrel v ruskom väzení 16. februára, a žiadajú medzinárodné vyšetrenie jeho smrti. EP v roku 2021 udelil Navaľnému Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. 

Julija Navaľná sa po anglicky poďakovala poslancom za možnosť vystúpiť v pléne EP. Opísala trápenie svojho manžela po pokuse o otrávenie a jeho pobyt vo väzení, kde ho podľa nej mučili a odopierali kontakt s rodinou vrátane telefonátov a pošty. Pripomenula problémy s vydaním tela a vyjadrila obavy, že počas pohrebu, ktorý je naplánovaný na piatok, môže dôjsť k zatýkaniam.

Navaľná uviedla, že chce pokračovať v boji, ktorý začal jej manžel. Upozornila, že prezident Vladimir Putin krajinu nikam nevedie a po rozpútaní vojny na Ukrajine je iba viac krvi a sklamania.

„Putin zabil môjho manžela,“ povedala europoslancom. Podľa nej je Putin schopný všetkého a nedá sa s ním rokovať. Myslí si, že Putin nemôže byť porazený na domácej pôde.

Za hlavný prínos svojho manžela považuje to, že v boji s vládnym režimom bol vynaliezavý: prichádzal s nápadmi a videami a dokázal inšpirovať milióny ľudí, našiel spôsob ako obchádzať zákazy a stal sa najznámejším opozičným politikom.

Navaľná Európanom z pléna EP pripomenula, že na Putina neplatia rezolúcie ani sankcie či diplomatické nóty, nemožno ho poraziť princípmi a morálkou. Najúčinnejšie proti nemu môže svet zakročiť vtedy, keď bude vyšetrovať jeho finančné siete a finančníkov, ktorí mu pomáhajú ukrývať obrovské bohatstvo, povedala.

„Alexej to vedel už dávno. Nerokujete s politikom, ale s monštrom,“ uviedla Navaľná a dodala, že Putina treba vnímať ako vodcu  organizovaných kriminálnych gangov.

„Putin musí zaplatiť za to, čo urobil mojej krajine. Za to, čo urobil susednému mierovému štátu, a za všetko, čo urobil Alexejovi. Môj manžel nikdy neuvidí to krásne Rusko, akým raz môže byť. Ale my ostatní to možno dokážeme,“ odkázala Navaľná.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite