Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko a Poľsko popierajú plány na vyslanie západných vojakov na Ukrajinu

.sita .svet

Pridali sa tak k ďalším krajinám, ktoré zavrhli myšlienku poslať pozemné jednotky na Ukrajinu.

Nemecko a Poľsko popierajú plány na vyslanie západných vojakov na Ukrajinu SITA/AP PHOTO/RAFIQ MAQBOOL

európske vojenské mocnosti Nemecko a Poľsko potvrdili, že nepošlú vojakov na Ukrajinu. Ako referuje web news.sky.com, udialo sa tak po správach, že niektoré západné krajiny zvažujú takúto možnosť.

Spojené kráľovstvo, Taliansko, Česko, Slovensko i šéf NATO Jens Stoltenberg tiež uviedli, že neplánujú vyslať pozemné jednotky do vojnou zničenej krajiny. Stalo sa tak po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že vyslanie západných vojakov by nemalo byť v budúcnosti „vylúčené“.

Kremeľ varoval, že priamy konflikt medzi NATO a Ruskom by bol nevyhnutný, ak by aliancia vyslala bojové sily. „V tomto prípade musíme hovoriť nie o pravdepodobnosti, ale o nevyhnutnosti (konfliktu),“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

NATO ako aliancia poskytuje Ukrajine iba nesmrtiacu pomoc a podporu, ako sú zdravotnícky materiál, uniformy a zimné vybavenie, no niektorí členovia sa rozhodli poslať zbrane a muníciu.

Akékoľvek rozhodnutie organizácie vyslať vojakov by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých členských krajín.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite