Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začal sa summit premiérov V4, Fica a Orbána pri príchode vypískali

.tasr .svet

Lídri budú rokovať najmä o energetickej bezpečnosti, strategickej agende EÚ, aj o predchádzaní nelegálnej migrácii.

Začal sa summit premiérov V4, Fica a Orbána pri príchode vypískali SITA/Milan Illík

v Prahe sa začal summit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Český premiér Petr Fiala v utorok dopoludnia privítal v Lichtenštajnskom paláci pri Vltave predsedu slovenskej vlády Roberta Fica a tiež premiérov Poľska a Maďarska — Donalda Tuska a Viktora Orbána. Podľa pondelkových vyjadrení Fialu a Tuska summit ukáže, či má V4 ešte zmysel, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fica a Orbána pri príchode vypískala skupina niekoľkých desiatok protestujúcich. Keď slovenský premiér vystupoval z limuzíny, skandovali: „Fico do basy“. K Lichtenštajnskému palácu si priniesli aj vlajky EÚ, Ukrajiny a rôzne transparenty. Na najväčšom z nich bol nápis „Fico, choď domov, do Ruska.“ Premiér k nim potom pristúpil trochu bližšie a zamával im.

Lídri budú podľa českého úradu vlády rokovať najmä o energetickej bezpečnosti, strategickej agende EÚ, o predchádzaní nelegálnej migrácii či ďalšej podpore Medzinárodného vyšehradského fondu. To, či sa budú vedieť zhodnúť na konkrétnych projektoch, podľa Fialu ukáže, či má formát V4 ešte zmysel, alebo ide o prežitok. Dodal, že ho príliš neteší stretávať sa s kolegami, s ktorými v kľúčových veciach nesúhlasí, ale napriek tomu považuje spoločný dialóg za dôležitý. 

Český premiér tiež v pondelok nezvykle kriticky komentoval slová predsedu vlády SR o Ukrajine. Zdôraznil, že jeho výroky, ktoré zverejnil na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu, sa nepochybne premietnu aj do utorkového rokovania. Dodal, že on má úplne opačné názory než Fico, a je podľa neho jasné, kto je v tejto vojne obeť a kto agresor.

Premiéri krajín V4 sa naposledy stretli minulý rok v júni v Bratislave. Potom prevzalo predsedníctvo vo V4 Česko. Napriek tomu, že sa odvtedy uskutočnilo viacero stretnutí politikov na tejto platforme vrátane prezidentského summitu, predsedovia vlád sa v utorok stretli pod hlavičkou českého predsedníctva po prvýkrát. Fiala chcel podľa svojich slov počkať na ustanovenie vlád v SR a Poľsku a prekážalo mu tiež Orbánovo blokovanie kľúčových rozhodnutí v EÚ. Na stretnutie nastal podľa neho správny čas teraz, keďže obe prekážky pominuli.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite