Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bieloruské úrady oznámili, že v parlamentných voľbách hlasovalo 73 % voličov, podľa opozície išlo o frašku

.tasr .svet

Na voľbách sa však mohli zúčastniť iba kandidáti lojálni autoritárskemu vodcovi krajiny Alexandrovi Lukašenkovi a líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá je v exile v susednej Litve, voľby označila za „nezmyselnú frašku“.

Bieloruské úrady oznámili, že v parlamentných voľbách hlasovalo 73 % voličov, podľa opozície išlo o frašku SITA/Belarusian Presidential Press Service via AP

bieloruská Ústredná volebná komisia v pondelok uviedla, že v parlamentných a miestnych voľbách, ktoré sa skončili v nedeľu, odovzdalo hlas 73 percent oprávnených voličov, čím sa obsadilo všetkých 110 kresiel v parlamente a 12 514 kresiel v miestnych zastupiteľstvách. 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zablahoželal Lukašenkovi k „sebavedomému víťazstvu vlasteneckých síl Bieloruska“, ktoré pomohlo „zabezpečiť vnútornú politickú stabilitu“. Lukašenko pred hlasovaním bez toho, aby predložil dôkaz, tvrdil, že západné krajiny uvažujú o plánoch na uskutočnenie prevratu v Bielorusku alebo o pokuse o násilné prevzatie moci. Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo nedeľňajšie hlasovanie za „fingované“, pričom hovorca Matthew Miller poznamenal, že sa konalo „v atmosfére strachu“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite