Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Palestínsky premiér podal demisiu – čo to znamená podľa Martina Horičku

.tasr .martin Horička .svet

Štajja bol vo funkcii predsedu 18. vlády Palestínskej samosprávy od marca 2019.

Palestínsky premiér podal demisiu – čo to znamená podľa Martina Horičku SITA/AP Photo/Olivier Matthys

predseda vlády Palestínskej samosprávy v Predjordánsku Muhammad Štajja v pondelok podal demisiu do rúk najvyššieho predstaviteľa samosprávy Mahmúda Abbása. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

Podľa palestínskej televízie Watan, ktorá sa odvolávala na vládnych predstaviteľov, si demisiu vlády vynútili svojím tlakom arabské krajiny a Spojené štáty. Cieľom Washingtonu je dosiahnuť hlbšiu reformu Palestínskej samosprávy ako súčasť plánov vzniku palestínskeho štátu. Izrael však tieto plány zásadne odmieta. V Gaze nechce pripustiť ani pokračovanie súčasnej vlády militantného hnutia Hamas, ani konkurenčného Fatahu, ktorý ovláda Palestínsku samosprávu v Predjordánsku.

Agentúra DPA označuje Štajju za Abbásovho lojálneho spolupracovníka, pričom pripomína, že ostane na čele dočasného kabinetu. Formovanie novej vlády národného porozumenia totiž môže trvať niekoľko týždňov alebo aj mesiacov.

vysvetlenie Martina Horičku

Odstúpenie predsedu vlády Palestínskej samosprávy treba vnímať v kontexte prebiehajúcich rokovaní o budúcnosti Pásma Gazy. Vojnu proti teroristom z Hamasu izraelská armáda skôr či neskôr definitívne vyhrá – dôležitá otázka však je, čo bude potom. Fatah, politické zoskupenie ovládajúce Palestínsku samosprávu na Západnom brehu, ktoré vedie fatálne skorumpovaný prezident Mahmúd Abbás, musí podstúpiť ďalekosiahle reformy, ak sa na mierovom procese bude chcieť akýmkoľvek spôsobom podieľať. Odstúpenie premiéra Muhammada Štajja a vytvorenie technokratickej vlády môže byť prvým krokom.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite