Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina oznámila, že zdokumentovala vyše 120.000 ruských vojnových zločinov

.tasr .svet

Ukrajina chce vytvoriť tribunály podľa vzoru Norimberského procesu.

Ukrajina oznámila, že zdokumentovala vyše 120.000 ruských vojnových zločinov sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka

ukrajinskí prokurátori zaznamenali vyše 120.000 prípadov vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi od začiatku invázie vo februári 2022, oznámil v nedeľu generálny prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Kostin v rozhovore s novinármi v Kyjeve na konferencii s názvom Ukrajina 2024 povedal, že vyšetrovania už viedli aj k rozsudkom. „Nie je žiadny zločin, ktorý by Rusi počas tejto vojny nespáchali,“ povedal.

„Už máme 80 rozsudkov vyhlásených ukrajinskými súdmi v priebehu tejto vojny,“ dodal generálny prokurátor.

Ukrajina sa snaží o vytvorenie tribunálov podľa vzoru Norimberského procesu, ktorý prebiehal po druhej svetovej vojne proti nacistickým vojnovým zločincom. Kostin ako príklad uviedol zločiny spáchané v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktoré padlo do rúk ruských síl v máji 2022. Ruské sily sú pravidelne obviňované z popráv neozbrojených ukrajinských vojnových zajatcov.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na konferencii v Kyjeve povedal, že medzinárodné organizácie neplnia svoju funkciu, a poukázal na to, že Červený kríž nenavštívil ani jediného ukrajinského zajatca zadržiavaného v Rusku.

Červený kríž nepomáha ani pri navracaní ukrajinských detí, protizákonne zadržiavaných v Rusku a v častiach Ukrajiny okupovaných Ruskom, dodal Jermak. Podľa Kyjeva je takto zadržiavaných vyše 20.000 ukrajinských detí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite