Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fiala: Ak Ukrajina padne, je otázkou času, kedy bude ohrozený niekto ďalší

.tasr .svet

Ruský režim je podľa českého premiéra obludný a je v záujme Česka, aby na Ukrajine neuspel.

Fiala: Ak Ukrajina padne, je otázkou času, kedy bude ohrozený niekto ďalší sita/AP Photo/Ajit Solanki

ukrajina zo všetkých síl bojuje za svoju slobodu, demokraciu a nezávislosť a ak padne, je len otázkou času, kedy bude ohrozený niekto ďalší. Český premiér Petr Fiala to v sobotu uviedol vo videu venovanom druhému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu. Ruský režim je podľa neho obludný a je v záujme Česka, aby na Ukrajine neuspel, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Útok na Ukrajinu je podľa Fialu porušením princípov suverenity, zvrchovanosti a nezávislosti štátu. Zdôraznil, že Česko stojí od začiatku jednoznačne na jej strane. „Nesieme zodpovednosť za udržanie mieru a stability v našom regióne, v našej krajine. Je naším bytostným záujmom, aby ruský agresor neuspel,“ vyhlásil český premiér.

Ruský režim je podľa neho obludný a neštíti sa ničoho. Dôkazom toho je, ako prezident Vladimir Putin likviduje svojich politických protivníkov, dodal Fiala. Považuje za otázku času, kedy bude ohrozený ďalší štát, ak by Rusko na Ukrajine zvíťazilo. „Nemá zmysel si nahovárať, že Putinovi bude Ukrajina stačiť. Všetci chceme mier. A práve preto sa nesmieme báť postaviť tým, ktorí mier ohrozujú,“ dodal predseda českej vlády.

Česko si v sobotu dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajine pripomenie rôznymi podujatiami. V rámci akcie „Deň za Ukrajinu“ v hlavnom meste bude napríklad zhromaždenie na Staromestskom námestí, kde vystúpi aj český prezident Petr Pavel. Výťažok z večerného koncertu vo Fore Karlín pôjde podľa organizátorov na nákup vojenských lekárničiek a špeciálnych injekcií, ktoré dokážu zastaviť krvácanie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite