Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden sa v Kalifornii stretol s Navaľného manželkou a dcérou

.tasr .svet

Biden vyjadril presvedčenie, že v Navaľného práci budú pokračovať ľudia v Rusku i na celom svete.

Biden sa v Kalifornii stretol s Navaľného manželkou a dcérou YouTube

americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok stretol s vdovou po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorý zomrel minulý piatok vo väzení na ruskom ďalekom severe. S odvolaním sa na Biely dom o tom informovala agentúra AFP citovaná agentúrou TASR.

Na súkromnom stretnutí, ktoré sa konalo v meste San Francsico v štáte Kalifornia, bola aj 23-ročná dcéra manželov Navaľných, Daša - študentka Stanfordskej univerzity. Okrem Daše sa manželom Navaľným narodil aj syn Zachar.

Biden sa s Julijou a Dašou Navaľnými stretol, „aby vyjadril svoju úprimnú sústrasť nad ich stratou“, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. 

Prezident USA vyjadril „obdiv k mimoriadnej odvahe Alexeja Navaľného a jeho odkazu v boji proti korupcii a k slobodnému a demokratickému Rusku, v ktorom zákon platí rovnako pre každého.“ Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden vyjadril presvedčenie, že v Navaľného práci budú pokračovať ľudia v Rusku i na celom svete, ktorí teraz smútia nad jeho stratou a bojujú za slobodu, demokraciu a ľudské práva.

Vo vyhlásení Bieleho domu sa tiež potvrdzuje, že Spojené štáty v piatok -  v reakcii na Navaľného smrť, ako aj na agresiu na Ukrajine - oznámia nový balík sankcií proti Rusku. Kritik Kremľa Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii na Sibíri.

Navaľného zadržali a vzali do väzby v januári 2021 - v deň jeho návratu návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ten to poprel. Podľa štvrtkového oznámenia politikovej hovorkyne Kiry Jarmyšovej bola Navaľného smrť prirodzená. Jeho telo však príbuzným ešte nevydali - napriek početným žiadostiam

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite