Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Scholz podporuje kandidatúru holandského premiéra na post šéfa NATO

.tasr .svet

Mark Rutte by mohol na čele Aliancie nahradiť Jensa Stoltenberga.

Scholz podporuje kandidatúru holandského premiéra na post šéfa NATO sita/AP Photo/Omar Havana

nemecký sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz podporuje kandidatúru odchádzajúceho holandského premiéra Marka Rutteho na funkciu generálneho tajomníka NATO, v ktorej končí Jens Stoltenberg. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

„Kancelár Scholz podporuje nomináciu Marka Rutteho za nového generálneho tajomníka NATO,“ uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit na sociálnej sieti X. Dodal, že „s jeho obrovskými skúsenosťami, skvelými odbornými znalosťami v oblasti bezpečnostnej politiky a výraznými diplomatickými schopnosťami je vynikajúcim kandidátom“.

Meno nástupcu Jensa Stoltenberga má byť známe pred júlovým summitom NATO vo Washingtone. Úradujúci šéf NATO sa vzdá svojho postu k 1. októbru po celkovo desiatich rokoch po tom, čo bolo jeho funkčné obdobie štyrikrát predĺžené vzhľadom na vojnu na Ukrajine. 

Rutte vlani pôvodne odmietol kandidovať za šéfa NATO. V októbri však holandským médiám povedal, že viesť Alianciu je veľmi zaujímavá úloha, ktorej by sa ujal, keby sa naskytla príležitosť.

Rutteho kandidatúru vo štvrtok podporila aj britská vláda. Diplomatické zdroje uviedli, že Rutteho považujú za favorita medzi kandidátmi aj USA a Francúzsko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite