Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ si predvolala ruského chargé d'affaires

.tasr .svet

Krajiny požadujú nezávislé vyštrenie úmrtia popredného kritika Kremľa.

EÚ si predvolala ruského chargé d'affaires sita/AP Photo

európska únia si v súvislosti s úmrtím opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného vo väzení predvolala ruského chargé d'affaires v Bruseli Kirilla Logvinova. Podľa webu denníka Le Figaro o tom v utorok informovala diplomatická služba EÚ.

Generálny riaditeľ Európskej služby pre vonkajšiu činnosť zodpovedný za Rusko Michael Siebert vyzval Rusko, aby povolilo nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrovanie smrti opozičného politika a naliehavo vyzval Rusko, aby bezodkladne vydalo telo zosnulého jeho rodine. S výzvou na nezávislé vyšetrenie okolností smrti Alexeja Navaľného sa na Rusko v utorok obrátil aj francúzsky rezort diplomacie. 

Ruských veľvyslancov si v utorok v súvislosti s Navaľného smrťou predvolali aj na ministerstvá zahraničných vecí Nemecka, Španielska, Švédska, Poľska a Slovinska, informovala britská stanica BBC. O vydanie synovho tela požiadala v utorok formou videonahrávky aj matka Alexeja Navaľného. 

S rovnakou požiadavkou sa na ruské vedenie obrátili aj tisíce ľudí, ktorí podpisujú internetovú petíciu iniciovanú projektom OVD-Info monitorujúcim osudy ľudí zadržaných v Rusku počas nepovolených alebo opozičných protestov.

Na internete koluje aj petícia, ktorej signatári žiadajú zverejnenie nahrávok z kamier na telo od dozorcov väznice prítomných na mieste v čase Navaľného skonu.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa. Podľa ruských úradov zomrel v piatok v trestaneckej kolónii IK-3, známej aj pod názvom Polárny vlk. Väzenská služba tvrdí, že 47-ročnému politikovi prišlo po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Ruské úrady doteraz rodine neumožnili prístup k jeho telu, ani jeho vydanie na pochovanie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite