Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kremeľ odmieta obvinenia z vraždy Navaľného – čo to znamená podľa Štefana Hríba

.tasr .štefan Hríb .svet

Hovorca Kremľa Peskov označil vyjadrenia západných politikov o smrti Navaľného za grobianske.

Kremeľ odmieta obvinenia z vraždy Navaľného – čo to znamená podľa Štefana Hríba SITA/AP Photo/Markus Schreiber

hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas svojej pravidelnej tlačovej konferencie poukázal na to, že v prípade úmrtia Navaľného prebieha stále vyšetrovanie. „V podmienkach, kedy nie sú k dispozícii nijaké informácie, považujeme vystupovanie s takými, povedzme otvorene, grobianskymi vyhláseniami za absolútne neprijateľné,“ povedal Peskov. Ďaľej uviedol, že nevie povedať, či Navaľného telo možno vydať jeho príbuzným, pretože to nie je záležitosť kancelárie ruského prezidenta.

.komentár Štefana Hríba

Vyjadrenie ruského režimu, podľa ktorých sú západné reakcie na smrť Alexeja Navaľného grobianske, keďže ešte neprebehlo vyšetrovanie, sú samé grobianske – a to hneď z viacerých dôvodov. 

Prvý – ruský režim sa pokúsil pána Navaľného (podobne ako pána Skripaľa) už dávnejšie otráviť, a len pomoc Západu mu vtedy zachránila život. Už len pre toto by mala Moskva mlčať.

Druhý dôvod – pán Navaľnyj bol po návrate do vlasti uväznený a napokon ho ešte poslali do trestaneckej kolónie kdesi na zamrznutý Sibír, čo je v Rusku overený štátny spôsob likvidácie. Aj pre toto by dnes mala Moskva mlčať.

Tretí dôvod – po tom, čo pán Navaľnyj v trestaneckej kolónii zomrel, nie je režim schopný oznámiť príčinu smrti, a nie je ochotný vydať jeho telo matke. Po vraždách kritických novinárov, vrátane pani Politkovskej, po vraždách kritických politikov, vrátane pána Nemcova, po vraždách vo vlastných radoch, vrátane pána Prigožina, pri ktorých sa nikdy nevyšetril skutočný objednávateľ, je rozumné predpokladať, že ani o príčine smrti najhlasnejšieho kritika režimu sa nedozvieme pravdu. Vyšetrovanie zo strany režimu, ktorý je schopný opakovane väzniť, otráviť či vraždiť svojich kritikov, je z definície nedôveryhodné, a v skutočnosti lživé.

Smrť pána Navaľného a už aj reakcie Moskvy na ňu sú len ďalšou mrazivou diagnózou režimu a jeho zlocára, pre ktorých je ľudský život ničím. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite