Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán vyzval parlament na urýchlenú voľbu nového prezidenta

.tasr .svet

Maďarský premiér vyzval parlament, aby v deň odchodu Katalin Novákovej z postu prezidentky okamžite spustil proces voľby novej hlavy štátu.

Orbán vyzval parlament na urýchlenú voľbu nového prezidenta SITA/AP Photo/Denes Erdos, File

„obnoviť rovnováhu, skrotiť vlny rozhorčenia a opätovne zjednotiť národ v otázke ochrany rodiny a detí sa dá dosiahnuť len odstúpením prezidentky a zvolením nového prezidenta,“ vyhlásil Orbán v sobotu v 25. výročnej správe o stave krajiny, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Obnoviť rovnováhu, skrotiť vlny rozhorčenia a opätovne zjednotiť národ v otázke ochrany rodiny a detí sa dá dosiahnuť len odstúpením prezidentky a zvolením nového prezidenta,“ vyhlásil Orbán v sobotu v 25. výročnej správe o stave krajiny, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Treba posilniť systém ochrany detí, a to legislatívnymi krokmi od ústavy až po ministerské nariadenia,“ povedal Orbán v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove, pre ktorú odstúpila Nováková, ale aj bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

„V prípadoch ubližovania detí niet miesta pre milosť, preto demisia bola v tomto prípade správna a posilňuje nás,“ podčiarkol premiér, ktorý odchod Novákovej i Vargovej označil za veľkú stratu pre Maďarsko. 

V piatok sa zhromaždilo na budapeštianskom Námestí hrdinov zhruba 50.000 ľudí v reakcii na prezidentskú amnestiu pre človeka zapleteného do pedofilnej kauzy a na politické súvislosti tohto škandálu. Protest zorganizovali influenceri na sociálnych sieťach.

V prejavoch zaznelo, že cieľom zhromaždenia nie je povalenie vlády, ale poukázanie na chyby vo fungovaní systému. Rečníci protestovali proti udeleniu amnestie násilníkom a vyjadrili solidaritu s obeťami pedofílie. Niekoľko desiatok protestujúcich skandujúc heslá „pedofidesz!“ a „Orbán zmizni!“, sa snažilo preraziť policajný kordón a dostať sa k sídlu Fideszu na Lendvaiho ulici. Príslušníci zásahovej polície ich však vytlačili a k vážnejším incidentom napokon nedošlo. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite