Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia zatkla v Rusku vyše 130 ľudí, ktorí spomínali na Navaľného

.tasr .svet

Najviac zadržaných (69) evidovala organizácia k sobotňajšiemu dopoludniu miestneho času v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad, nasleduje metropola Moskva s 11 zatknutiami.

Polícia zatkla v Rusku vyše 130 ľudí, ktorí spomínali na Navaľného SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov Rad ľudí, ktorí prišli vzdať hold zosnulému Alexejovi Navaľnému, Moskva, 16. 2. 2024

ruské bezpečnostné zložky zadržali od piatka v 19 mestách najmenej 133 ľudí na spontánnych zhromaždeniach, ktoré sa konali na pamiatku zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného. TASR o tom informuje na základe údajov na stránke organizácie OVD-Info monitorujúcej zatýkania na nepovolených podujatiach v Rusku.

Zatýkalo sa nielen v Petrohrade a v Moskve, ale aj v Nižnom Novgorode, Krasnodare, Rostove nad Donom, Tveri, Briansku, Ulad-Ude, Surgute, Novosibirsku či Belgorode.

OVD-Info upozornilo, že zaistených osôb môže byť viac, no organizácia zverejňuje len mená tých ľudí, ktorých zadržanie má potvrdené.

„Aký veľký musí byť strach mocenského aparátu z mŕtveho človeka, keď sa aj kladenie kvetov na jeho pamiatku považuje za zločin,“ napísal v sobotu na platforme Telegram Dmitrij Muratov, nositeľ Nobelovej ceny za mier a zakladateľ kritických novín Novaja Gazeta.

V Moskve sa tvoril rad pred Soloveckým kameňom – pamätníkom obetiam politických perzekúcií z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu. Nachádza sa na Lubianskom námestí oproti veliteľstvu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Policajti ľudí síce ku kameňu pustili, no súčasne ich zastrašovali a vyzývali, aby miesto rýchlo opustili,  informoval reportér agentúry DPA.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite