Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko sa zapojilo do operácie proti aktivitám ruských tajných služieb

.tasr .svet

Spoločnú operáciu západných krajín viedli Spojené štáty.

Česko sa zapojilo do operácie proti aktivitám ruských tajných služieb sita/AP Photo/Ajit Solanki

česko sa zapojilo do medzinárodnej operácie proti aktivitám ruských tajných služieb v kyberpriestore. V piatok to oznámil český premiér Petr Fiala. Vojenské spravodajstvo (VZ) v tlačovej správe uviedlo, že išlo o zásah proti aktérovi spájanému s ruskou vojenskou spravodajskou službou GRU, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Bezpečnosť je naša priorita. Musíme brániť náš kybernetický priestor a so spojencami a partnermi reagovať na globálne hrozby. Preto sa aj ČR aktívnym zásahom zapojila do medzinárodnej operácie Dying Ember miernej proti aktivitám ruských tajných služieb,“ napísal Fiala. Kľúčom k zaisteniu bezpečnosti je podľa neho vzájomná dôvera a schopnosť pružne spolupracovať.

Podľa českého Vojenského spravodajstva operáciu viedli Spojené štáty. „Operácia spočívala v uskutočnení opatrení proti globálnej infraštruktúre kompromitovaných routerov zneužívaných aktérom APT28, spájaným s ruskou vojenskou spravodajskou službou GRU,“ priblížila vojenská tajná služba.

Kompromitované servery boli podľa VZ zneužívané proti významným cieľom v ČR aj v zahraničí, vrátane spojencov v NATO a tiež proti Ukrajine. „VZ uskutočnilo aktívny zásah spočívajúci v úprave nastavení časti infraštruktúry napadnutých zariadení,“ spresnilo Vojenské spravodajstvo. Česká ministerka obrany v reakcii na to upozornila, že Rusko nevedie len konvenčnú vojnu na Ukrajine, ale v kybernetickom priestore dlhodobo bojuje aj proti ČR.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite