Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet reaguje na Navaľného smrť

.tasr .sita .redakcia .svet

Prinášame vám súbor reakcií na smrť ruského opozičného lídra.

Svet reaguje na Navaľného smrť sita/AP Photo/Kin Cheung

„stále platí, že rovnako, ako sa Rusko správa v zahraničnej politike, správa sa aj k svojim občanom. Premenilo sa na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti ako Nemcov alebo teraz Navaľnyj - uväznený a umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi. Česť jeho pamiatke.“ český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

„Nech ste si o Alexejovi Navaľnom mysleli ako o politikovi čokoľvek, Kremeľ ho brutálne zavraždil. Je to fakt, ktorý by ľudia mali vedieť, pretože vypovedá o pravej podstate súčasného ruského režimu.“ lotyšský prezident Edgars Rinkevičs.

„Je zrejmé, že za úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení za severným polárnym kruhom stojí ruský prezident Vladimir Putin.“ ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Alexej Navaľnyj zaplatil životom za svoj odpor voči utláčateľskému systému. Jeho smrť vo väzenskej kolónii nám pripomína realitu režimu Vladimira Putina.“ francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné.

„Odsúdený bol na základe falošných obvinení a falošných dôkazov. Zatvorili ho do väzenia, kde žil v otrasných podmienkach. Za toto všetko je zodpovedný Vladimir Putin.“ poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Navaľnyj priniesol najvyššiu obeť.  EÚ považuje ruský režim za výhradne zodpovedný za túto tragickú smrť. Jeho rodine vyjadrujem hlbokú sústrasť. A tiež tým, ktorí bojujú za demokraciu na celom svete v tých najtemnejších podmienkach. Bojovníci umierajú. Ale boj za slobodu sa nikdy nekončí.“ predseda Európskej rady Charles Michel.

Teraz za túto odvahu zaplatil životom. Stojíme pri jeho rodine, manželke, deťoch aj ostatných príbuzných a priateľoch. Po nádejnom vývoji, ktorý sa, bohužiaľ, odohral už veľmi dávno a smeroval k demokracii, tu už nejde o demokraciu. Teraz už vieme presne, aký je to režim.“ nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Nechcem počuť žiadne prejavy sústrasti. Videli sme ho vo väzení 12. (februára), na stretnutí. Bol živý, zdravý, šťastný.“ matka ruského opozičného politika Alexeja Navaľného Ľudmila Navaľná.

„Putinovo Rusko voči nemu vykonštruovalo obvinenia, otrávilo ho, poslalo ho do arktickej trestaneckej kolónie a on teraz tragicky zahynul. Nik nesmie pochybovať o desivej podstate jeho režimu.“ britský minister zahraničných vecí David Cameron.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite