Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 105. týždeň vojny (12. 2. 2024 – 18. 2. 2024)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 105. týždeň vojny (12. 2. 2024 – 18. 2. 2024) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Kyjev, 7. 2. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 2. 2024:

19:50 Ruskí okupanti museli ustúpiť v Záporožskej oblasti

Ukrajinské ozbrojené sily na Záporožskom fronte uviedli, že zmarili sobotňajšiu ofenzívu Rusov a prinútili ich stiahnuť sa na predchádzajúce pozície. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedlo Operačné veliteľstvo Západ.

Vojenské velenie uviedlo, že bolo zničených dovedna 18 kusov ruskej techniky, vrátane troch tankov. O život prišlo 70 ruských vojakov, ďalších 80 utrpelo zranenia. Po ofenzíve sa ruské jednotky stiahli na svoje pôvodné pozície.

„Prehnaná ofenzíva jednotiek Cezar Kunikov na Záporožskom fronte zlyhala, rovnako ako predtým výsadková loď s rovnakým názvom,“ uviedlo Operačné veliteľstvo Západ.

19:00 Ruské sily zastrelili v Doneckej oblasti dvoch ukrajinských zajatcov

Ruské okupačné sily zastrelili v nedeľu pri obci Vesele v Doneckej oblasti dvoch ukrajinských vojnových zajatcov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hovorca ukrajinskej armády na východe krajiny Iľja Jevlaš.

„Dnes ráno Rusi opäť raz dokázali, že nerešpektujú medzinárodné humanitárne právo, keď zastrelili dvoch ukrajinských vojnových zajatcov v oblasti, na ktorú dohliada operačná strategická skupina síl Chortycia,“ vyhlásil Jevlaš. Ukrajinské pozemné sily zverejnili video popravených ukrajinských väzňov.

17:15 Dánsko chce podpísať bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou

Dánska premiérka Mette Fredriksenová povedala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že aj severské krajiny sa chcú čo najskôr pripojiť k dohodám o bezpečnostných záväzkoch voči Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Fredriksenová to Zelenskému povedala na sobotňajšom stretnutí počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Dánsko patrí k najvýznamnejším dodávateľom zbraní pre ukrajinské ozbrojené sily. Fredriksenová uviedla, že Dánsko pripravilo nový balík zbraní, ktorý bude prevezený na Ukrajinu. „Nemyslím si, že sa nejaké z našich stretnutí uskutočnilo bez správ o nových dodávkach. A musíme pochopiť vaše potreby,“ načrtla Frederiksenová témy rozhovorov so Zelenským.

Dánsko je jednou z krajín, ktoré ako prvé oznámili svoj zámer poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16. Okrem toho Frederiksenová uviedla, že očakáva schválenie dohôd o bezpečnostných záväzkoch medzi Ukrajinou a severskými krajinami. „Je dobré, že niektoré z veľkých krajín už s vami podpísali takéto dohody a my by sme mali byť ďalší v poradí,“ povedala.

V priebehu piatka podpísal Zelenskyj dohody o bezpečnostných zárukách s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Minulý mesiac počas návštevy Kyjiva podpísal bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou aj britský premiér Rishi Sunak.

11:25 Ukrajina tvrdí, že zostrelila ďalšiu ruskú stíhačku Su-34

Vzdušné sily ukrajinskej armády zostrelili v nedeľu ráno ruskú stíhačku lietadlo Su-34. Podľa BBC o tom informoval ich veliteľ generálporučík Mykola Oleščuk.

„Dnes, okolo 06.00 h, sa ďalší Su-34 ‚úspešne vrátil‘ na základňu!“ napísal Oleščuk na svojom kanáli v aplikácii Telegram. Jeho tvrdenie nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť.

Ďalej uviedol, že vzdušným silám sa v noci na nedeľu podarilo zostreliť 12 zo 14 útočných dronov a jednu riadenú raketu Ch-59.

9:20 Rusko tvrdí, že má „plnú kontrolu“ nad Avdijivkou

Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali „plnú kontrolu“ nad mestom Avdijivka na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry AP a AFP. 

Vyhlásenie ruského ministerstva, ktorého pravdivosť nebolo možné nezávisle overiť, prichádza po tom, ako ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojoch sťahujú z Avdijivky. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov. 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina, že ruská armáda získala „plnú kontrolu... nad Avdijivkou..., ktorá bola dôležitým obranným bodom ukrajinských ozbrojených síl,“ píše sa v sobotňajšom vyhlásení rezortu obrany v Moskve. 

Prezident Zelenskyj navštívil Avdijivku ešte na konci decembra, kde vtedy prebiehali intenzívne boje o mesto, 29. 12. 2023SITA/Ukrainian Presidential Press Office via APPrezident Zelenskyj navštívil Avdijivku ešte na konci decembra, kde vtedy prebiehali intenzívne boje o mesto, 29. 12. 2023

„Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách,“ uviedol generál Syrskyj v noci na sobotu. „Naši vojaci... urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky“.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, bola jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov. 

8:50 Ukrajina hlási najmenej tri obete po ruskom ostreľovaní miest na východe krajiny

Najmenej traja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní miest na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov o tom v noci na nedeľu informovala agentúra Reuters, píše TASR.

Miestne úrady v Kramatorsku prostredníctvom aplikácie Telegram uviedli, že dvaja ľudia prišli o život, keď raketa zasiahla časť mesta určenú pre priemysel a domy. Záchranári prehľadávali trosky a hľadali ďalšie osoby, ktoré pod nimi pravdepodobne uviazli.

V Kramatorsku došlo počas takmer dva roky trvajúcej vojny k viacerým z najsmrteľnejších útokov vrátane raketového úderu na miestnu železničnú stanicu, pri ktorom v apríli 2022 zahynulo 63 ľudí, pripomína Reuters.

Ruské sily v sobotu ostreľovali aj školu v neďalekom meste Slovjansk. Záchranné tímy na mieste pátrali po najmenej jednej osobe, ktorá uviazla pod sutinami.

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 2. 2024:

19:45 Sily ukrajinskej protivzdušnej obrany zostrelili tri ruské bojové lietadlá, Moskva to popiera

Ukrajinské letectvo zničilo v sobotu ráno na východe Ukrajiny tri ruské lietadlá. Na Telegrame o tom informoval veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. „Jednotky vzdušných síl ukrajinskej armády zničili naraz tri nepriateľské lietadlá - dva stíhacie bombardéry Su-34 a jednu stíhačku Su-35! Nič nás nezastaví! Ďakujeme, bojovníci!“ napísal Oleščuk.

Rusko priznalo stratu iba jedného lietadla a dve sa údajne „vrátili domov“. Oleščuk však na Telegrame vyvrátil tvrdenia Moskvy a uviedol, že na základe rádiových odposluchov ruskej komunikácie jedného pilota našli a po ostatných pátrajú.

Pripomenul ďalej, že lietadlo Su-35 je jednomiestne, kým stroje Su-34 sú dvojmiestne. Oleščuk dodal, že na základe údajov z medzinárodného satelitného pátracieho a záchranného systému nastali najmenej štyri prípady katapultovania pilotov, a tak sa dva ruské stroje nemohli bezpečne vrátiť na základňu.

Ako referuje web Ukrajinská pravda, hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat pre TV Channel 24 poznamenal, že skutočnosť, že sa katapultovacie zariadenie spustilo, nemusí vždy znamenať, že ho pilot stihol použiť, a dodal, že piloti katapultovanie nemusia nevyhnutne prežiť. Osud ruských pilotov preto momentálne nie je známy.

15:50 Zelenskyj: Nedostatok zbraní bráni Ukrajine uspieť vo vojne proti Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripisuje chýbajúce úspechy Ukrajiny vo vojne s Ruskom nedostatkom delostrelectva a zbraní s dlhým dosahom. Tento „umelý zbraňový deficit“ spôsobuje, že v súčasnosti nie je možné viesť boje s takouto vysokou intenzitou. Rusko má v súčasnosti vo vojenskej oblasti len jednu výhodu, ktorou je úplná devalvácia ľudského života, povedal Zelenskyj v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Informovala o tom agentúra AFP a televízia BBC.

Na rýchle napredovanie nemá Ukrajina dostatok systémov protivzdušnej obrany. „Aby sme mohli zaznamenať pokroky, musíme vyčistiť nebo,“ konštatoval Zelenskyj a vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní. 

„Niektorí tvrdili, že neexistuje účinná obrana proti ruským raketám. S istotou však vieme, že Patriot a ďalšie západné systémy protivzdušnej obrany dokážu zostreliť akékoľvek ruské rakety,“ povedal Zelenskyj. Ak podľa neho bude na Ukrajine dostatok systémov protivzdušnej obrany, „budeme schopní priviesť domov milióny Ukrajincov, milióny našich ľudí, našich utečencov“.

SITA/Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

Potrebou zachrániť čo najviac ľudských životov zdôvodnil Zelenskyj stiahnutie armády z východoukrajinského mesta Avdijivka, o ktoré sa už mesiace vedú ťažké boje. „Rozhodnutie stiahnuť sa padlo, ale Rusko z toho nič nezískalo,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Zelenskyj vo svojom prejave hovoril aj o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. „Práve včera, keď sa začala Mníchovská bezpečnostná konferencia, sa nám všetkým pokúsil vyslať jasný signál — Putin zabil ďalšieho opozičného lídra,“ povedal Zelenskyj. Po tomto čine je jednoducho absurdné vnímať Putina ako údajne legitímnu hlavu ruského štátu. Putin má do budúcnosti len dve možnosti: buď skončí pred Medzinárodným trestným súdom v Haagu, alebo ho zabijú, konštatoval.

Zelenskyj znova pozval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby pricestoval do Kyjeva. „Ak Trump príde, som pripravený ísť s ním na front,“ povedal Zelenskyj. Politici podľa neho „musia vedieť, aká je vojna v skutočnosti, nielen to, ako vyzerá na Instagrame“.

9:30 Ukrajinská armáda sťahuje svoje jednotky z Avdijivky

Ukrajinské sily sa sťahujú z mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, kde sa situácia v posledných dňoch značne zhoršila, uviedol v sobotu skoro ráno hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR prevzala správu z agentúr AFP, DPA a britskej stanice BBC.

„Na základe operačnej situácie v okolí Avdijivky, aby som sa vyhol obkľúčeniu a zachoval som životy a zdravie vojakov, rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na priaznivejších líniách,“ Syrskyj uviedol na sociálnych sieťach X (predtým Twitter) a Facebook.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny a pripomína minuloročnú krvavú bitku o Bachmut, v ktorej padli tisíce vojakov. 

„Naši vojaci plnili svoju vojenskú povinnosť dôstojne, urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky, a spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily aj techniky,“ dodal Syrskyj.

Informácie z predchádzajúceho dňa 16. 2. 2024:

17:30 Aktuálne zábery z bojov v Avdijivke 

17:00 Ukrajinská armáda ustúpila z pozície na juhovýchode mesta Avdijivka

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z kľúčovej obrannej pozície na juhovýchode mesta Avdijivka v Doneckej oblasti. Oznámil to veliteľ tavrijskej operačnej strategickej skupiny ukrajinskej armády Oleksandr Tarnavskyj. Cieľom je podľa neho ušetrenie životov a zlepšenie operačnej situácie. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Túto pozíciu sme držali dovtedy, kým nám umožňovala efektívne odrážať a ničiť nepriateľa. Z taktického hľadiska táto pozícia neposkytuje nepriateľovi žiadnu strategickú výhodu a nemení situáciu v rámci obrannej operácie v Avdijivke,“ uviedol Tarnavskyj.

14:30 Identifikovali 875 z viac ako tisíc civilistov zabitých počas ruskej okupácie časti Charkovskej oblasti

Ukrajinským policajtom sa na oslobodených územiach Charkivskej oblasti doteraz podarilo identifikovať 875 z 1 008 tiel Ukrajincov zabitých počas ruskej okupácie. Medzi identifikovanými obeťami je 29 tiel detí. Iba v meste v Kupiansk Rusi zabili 200 civilistov a ďalších viac ako 750 zranili. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Pohreb obetí raketového útoku v Charkove.sita/AP Photo/Andrii MarienkoPohreb obetí raketového útoku v Charkove.

„Len regionálni policajti zaregistrovali v Charkivskej oblasti takmer 17-tisíc vojnových zločinov spáchaných okupantmi,“ poznamenala ukrajinská polícia.

12:45 Ruské útoky za uplynulý deň zabili najmenej päť civilistov

Päť ukrajinských civilistov vrátane 17-ročného dievčaťa prišlo o život a najmenej 10 ďalších utrpelo zranenia v dôsledku ruských útokoch počas uplynulého dňa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správy regionálnych úradov.

V Charkivskej oblasti prišli o život traja ľudia vrátane 17-ročného dievčaťa. Ďalšie dve osoby boli zranené, vrátane 54-ročnej ženy, ktorú vo vážnom stave hospitalizovali, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. Jeden civilista prišiel o život v Chersonskej oblasti, oznámil jej gubernátor Oleksandr Prokudin. Ruské útoky v Doneckej oblasti pripravili o život jedného človeka a ďalších dvoch zranili, informoval šéf oblasti Vadym Filaškin.

10:55 Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do Berlína

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestoval do Berlína na návštevu, ktorej cieľom je získať podporu Západu pre ukrajinské sily pred druhým výročím vojny s Ruskom. Podľa nemeckej vlády podpíše spolkový kancelár Olaf Scholz so Zelenským bilaterálny bezpečnostný pakt, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

8:45 Ruská strana stratila už viac ako 400-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 400 300 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 210 vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 465 tankov, 12 129 bojových obrnených vozidiel, 12 716 vozidiel a palivových nádrží, 9 641 delostreleckých systémov, 984 odpaľovacích raketových systémov, 671 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 332 lietadiel, 7 408 dronov, 1 895 striel s plochou dráhou letu, 25 lodí, jednu ponorku a 1 528 kusov špeciálnej techniky.

8:00 V Avdijivke sa vedú prudké boje, ukrajinské sily si pripravujú nové pozície

V meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú prudké boje. Ukrajinské sily si tam zároveň pripravujú nové obranné pozície a opevnenia, uviedol v piatok ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj. „V rámci mesta prebiehajú intenzívne boje. Naše jednotky využívajú všetky dostupné sily a prostriedky, aby nepriateľa zastavili,“ uviedol na sociálnej sieti brigádny generál Tarnavskyj, ktorého citovala agentúra AFP. 

Ukrajinská armáda tam podľa neho zároveň pokračuje v príprave nových pozícií a silných opevnení, pričom sa zohľadňujú všetky možné scenáre ďalšieho vývoja. „Vážime si každý kúsok ukrajinskej zeme, ale najvyššou prioritou je pre nás ochrana životov ukrajinských vojakov,“ dodal  generál. Aktuálna situácia v Avdijivke je podľa neho zložitá, ale pod kontrolou. Velitelia podľa neho dostali príkaz, aby tamojšiu situáciu stabilizovali.

Bitka o toto priemyselné centrum, vzdialené necelých 10 kilometrov severne od mesta Doneck, je jednou z najkrvavejších počas už takmer dva roky trvajúcej vojny, pričom sa porovnáva s minuloročným zdrvujúcim bojom o Bachmut, v ktorom padli tisíce vojakov.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 1. 2024:

18:00 Ukrajinská armáda prišla o hlavnú zásobovaciu trasu do Avdijivky

Ukrajinské sily prišli o hlavnú zásobovaciu trasu do Avdijivky na východe Ukrajiny a mesto je už čiastočne obkľúčené ruskou armádou. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ukrajinská armáda situáciu v Avdijivke v Doneckej oblasti označila za mimoriadne kritickú a nestabilnú. Ukrajinskí vojaci tam odolávajú útokom prakticky zo všetkých strán. Rusom už niekoľko dní úspešne postupujú najmä severozápadne od mesta. Jeho zásobovanie je možné len po poľných cestách cez približne tri kilometre široký koridor.

„Zásobenie Avdijivky a evakuácia mesta sú sťažené, využívame však vopred pripravenú logistickú tepnu,“ uviedol hovorca zodpovedný za príslušnú časť frontu Dmytro Lychovij vo štvrtok pre ukrajinskú televíziu. Frontové línie sú v pohybe a niektoré ukrajinské jednotky sa museli stiahnuť na výhodnejšie pozície. Na iných miestach sa im zase podarilo zatlačiť ruské jednotky.

14:15 Pri útoku raketometu na Belgorod o život prišlo päť ľudí

Päť ľudí vrátane jedného dieťaťa podľa gubernátora ruskej Kurskej oblasti prišlo o život a ďalších 18 utrpelo zranenia pri štvrtkovom raketovom údere na mesto Belgorod, ktoré leží neďaleko ukrajinských hraníc.

Pri útoku na Belgorod bolo zasiahnuté nákupné centrum a školské športovisko, napísal Roman Starovojt na komunikačnej platforme Telegram. „Je tu veľa obetí, mŕtvych a zranených,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho systémy protivzdušnej obrany zničili nad Belgorodskou oblasťou 14 rakiet, ktoré Ukrajina odpálila z raketometu RM-70 Vampire.

11:40 Nákupné centrum v ruskom Belgorode zasiahli rakety

Mesto Belgorod v rovnomennej oblasti na západe Ruskej federácie sa vo štvrtok dostalo pod raketovú paľbu. Podľa štátnych médií zásah dostalo nákupné centrum. Úrady to zatiaľ nepotvrdili, informuje TASR.

Podľa ruskej tlačovetwj agentúry RIA Novosti o život prišli  najmenej dvaja ľudia. Ruské spravodajské weby píšu o štyroch až šiestich mŕtvych a najmenej siedmich zranených. 

Masmédiá informovali o škodách na jednom z nákupných centier a tiež na rodinných domoch.

BBC doplnila, že v meste Belgorod a priľahlej oblasti bol vo štvrtok dopoludnia vyhlásený poplach. Obyvatelia hlásili okrem zvukov sirén upozorňujúcich na možný raketový útok aj výbuchy.

komentár Rada Macka:

Ukrajina už avizovala výrobu tisícov dronov s dlhým doletom so schopnostou zasiahnuť ciele v Rusku. Bola by to legitímna ukrajinská odpoveď, za ktorou môžeme hľadať aj snahu Kyjeva o prenesenie spoluúčasti na vojne aj na ruských občanov. Kedže však ide o nákupné centrum, je na mieste otázka, či za tým stojí Ukrajina a niečo nešlo podľa plánu, alebo sme opäť divákmi ruských hier.

10:45 Situácia v Avdijivke je pre Ukrajinu kritická; presunuli tam elitnú brigádu

Velenie ukrajinskej armády vyslalo na bojisko v okolí mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny ako posilu 3. samostatnú útočnú brigádu, ktorá je považovaná za jednu z najlepších v rámci ukrajinských ozbrojených síl. 

Situáciu v Avdijivke velenie brigády hodnotí ako mimoriadne kritickú a nestabilnú. Ukrajinskí vojaci tam totiž odolávajú útokom prakticky zo všetkých strán. 

Podľa zvodky vydanej vo štvrtok generálnym štábom ukrajinskej armády však ukrajinské jednotky „naďalej zadržiavajú nepriateľa, ktorý sa naďalej snaží obkľúčiť Avdijivku“.

Velenie brigády potvrdilo svoj presun do oblasti Avdijivky prostredníctvom statusu na platforme Telegram, ktorý vo svojej správe vo štvrtok citovala tlačová agentúra AFP monitorovaná aj agentúrou TASR.

Situácia ukrajinských jednotiek brániacich Avdijivku sa skomplikovala po tom, čo ruské jednotky prerazili v smere zásobovacej trasy, pričom začali postupovať smerom do centra mesta. 

Ruská armáda pritom pokračuje v „aktívnej rotácii svojich jednotiek a presúva do mesta nové sily a prostriedky“. 

8:40 Ukrajina bola vystavená masívnemu raketovému útoku ruskej armády

Ukrajinská protivzdušná obrana vo štvrtok nadránom odrážala ďalšie ruské raketové útoky. Letecký poplach bol postupne vyhlasovaný pre celé územie krajiny po tom, ako vojenské velenie avizovalo štart niekoľkých strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne Oleňja v Murmanskej oblasti na ruskom Ďalekom severe, informovala agentúra AFP. 

Podľa ukrajinských médií bombardéry niesli strely s plochou dráhou letu typu Kalibr. Kyjevská samospráva informovala, že letecký poplach trval viac ako dve hodiny, ale „protilietadlová obrana zničila všetky nepriateľské rakety“ namierené na mesto. 

Protivzdušná obrana bola aktivovaná aj v Kyjevskej, Záporožskej, Ľvovskej, Poltavskej, Chmeľnyckej a Dnepropetrovskej oblasti. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 14. 2. 2024:

20:40 Nemecko plánuje štvornásobne zvýšiť dodávky munície na Ukrajinu

Nemecko plánuje v roku 2024 „dodať na Ukrajinu približne trojnásobne až štvornásobne viac delostreleckej munície“ ako v roku 2023. Ako referuje web Kyiv Independent, v stredu po príchode na stretnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny v Bruseli to povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius. „Poučením z tejto vojny je, že munícia je nevyhnutná pre operačnú pripravenosť,“ povedal Pistorius novinárom v belgickej metropole.

Nemecko na nákup munície v tomto roku vynaloží viac ako 3,5 miliardy eur, dodal Pistorius a označil to za „bezprecedentnú“ sumu. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell nedávno priznal, že Únia nedokáže do marca poskytnúť Ukrajine milión kusov delostreleckej munície. Predpokladá sa, že v tomto pôvodne plánovanom termíne EÚ dodá len približne polovicu sľúbeného počtu. V súčasnosti plánuje Únia dodať Ukrajine viac ako milión kusov munície do konca tohto roka.

Nemecký kancelár Olaf Scholz, Armin Papperger, generálny riaditeľ Rheinmetall, a Boris Pistorius, spolkový minister obrany, kontrolujú výrobnú halu zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall v Unterluess, Nemecko, pondelok 12. februára 2024SITA/Philipp Schulze/dpa via APNemecký kancelár Olaf Scholz, Armin Papperger, generálny riaditeľ Rheinmetall, a Boris Pistorius, spolkový minister obrany, kontrolujú výrobnú halu zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall v Unterluess, Nemecko, pondelok 12. februára 2024

19:20 Ruský útok na Doneckú oblasť zabil dve civilistky

Dve ženy vo veku 62 a 74 rokov prišli o život a najmenej jeden ďalší civilista utrpel zranenia počas stredajšieho ruského útoku na mesto Mykolajivka v Doneckej oblasti. Uviedol to gubernátor oblasti Vadym Filaškin, ktorého cituje spravodajský web Kyiv Independent.

Mykolajivka leží na severe Doneckej oblasti približne 20 kilometrov severozápadne od frontovej línie. Straty na životoch v radoch civilistov ruské útoky v stredu v Doneckej oblasti spôsobili po tom, ako počas predošlého dňa v obci Selydove v tej istej oblasti o život prišli traja civilisti a dvanásti utrpeli zranenia.

13:00 Ukrajina vyrobí tisíce dronov s dlhým doletom pre útoky na ruskom území

Ukrajina plánuje zvýšiť výrobu bezpilotných lietadiel s dlhým doletom, ktoré budú schopné zasiahnuť ciele v Rusku. Ako referuje web news.sky.com, uviedol to ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov.

Ukrajinská vláda vyčlenila v minulom roku približne 2,5 milióna dolárov pre začínajúce podniky v oblasti vojenských technológií, pričom tento rok plánuje desaťnásobné zvýšenie financií.

Ukrajinský priemysel výroby dronov je z veľkej časti tvorený súkromnými spoločnosťami. Desať spoločností vyrába drony schopné doletieť do Moskvy a Petrohradu, z ktorých iba jedna je vo vlastníctve štátu.

„Rozrastá sa kategória diaľkových kamikadze dronov s doletom 300, 500, 700 a tisíc kilometrov. Pred dvoma rokmi táto kategória neexistovala... Vôbec,“ povedal Fedorov.

SITA/AP Photo/Libkos

10:30 Rusko za uplynulý deň stratilo 1 060 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 060 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 398 140, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 39 obrnených bojových vozidiel pechoty, 66 delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 433 tankov, 12 043 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 566 delostreleckých systémov a 984 raketometov.

9:45 Syrskyj: Situácia na východe Ukrajiny je zložitá a napätá

Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj po návšteve východnej Ukrajiny uviedol, že situácia na frontovej línii je nestabilná. V stredu o tom informovala agentúra AFP.

„Operačné prostredie je mimoriadne zložité a napäté. Ruskí okupanti naďalej zvyšujú svoje úsilie a majú početnú prevahu v personáli,“ uviedol Syrskyj vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Podľa neho ruskej armáde nezáleží na stratách a naďalej uplatňuje taktiku „mäsových útokov“. Ukrajinci takto označujú taktiku ruskej armády, keď veliteľ stanoví ako cieľ dobyť nejaké územie bez ohľadu na straty na životoch.

SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

Syrskyj spolu s ministrom obrany Rustemom Umerovom v stredu absolvovali pracovnú návštevu vojenských jednotiek a divízií, ktoré držia obranu v okolí miest Avdijivka a Kupiansk. Podľa Syrského ukrajinskí vojaci v oblasti Avdijivky za posledných 24 hodín odrazili 29 útokov ruských jednotiek. Ruská armáda aktívne využíva aj letectvo a útočí navádzanými leteckými bombami, dodal ukrajinský generál v statuse na sociálnej sieti Telegram. Doplnil pritom, že Ukrajina prijíma všetky možné opatrenia, aby minimalizovala straty a zachovala životy svojich vojakov.

Umerov a Syrskyj si počas pracovnej návštevy vypočuli hlásenia veliteľov brigád, taktických skupín a skupín, ktoré vedú obranné akcie. Analyzovali dostupné zdroje a potreby ukrajinských jednotiek. Následne bolo prijatých niekoľko rozhodnutí zameraných na posilnenie bojových schopností ukrajinských jednotiek a zabránenie nepriateľským akciám. 

„Robíme všetko pre to, aby sme zabránili nepriateľovi v postupe do hĺbky nášho územia a udržali obsadené pozície. Napriek zložitej situácii ukrajinské obranné sily spôsobujú nepriateľovi značné straty,“ konštatoval Syrskyj.

8:50 Ruskú loď Cézar Kunikov zasiahli drony a údajne sa potopila

Drony ukrajinskej vojenskej rozviedky v stredu ráno zasiahli v Čiernom mori ruskú výsadkovú loď Cézar Kunikov. lnformuje o tom portál Ukrajinská pravda, ktorému to povedali jeho zdroje v spravodajskej službe. Podľa týchto zdrojov sa operácia vojenskej rozviedky skončila potopením lode.Ukrajinská pravda sa v tejto súvislosti pokúša získať oficiálne vyjadrenie.

RUSSIA'S BLACK SEA FLEET

Ruské ministerstvo obrany už skôr hlásilo, že jeho protivzdušná obrana v noci nad Čiernym morom zostrelila šesť dronov. V tom istom čase sa na niekoľkých kanáloch na platforme Telegram objavili správy, že na mori pri obciach Alupka a Kaciveli na okupovanom Kryme niečo horí. Dva vrtuľníky Mi-8 údajne krúžili v oblasti nízko nad vodou a v oblasti mesta Foros zase bolo vidno pátrací vrtuľník Ka-27. Telegramový kanál Krymský vietor hlásil, že drony údajne zasiahli výsadkovú loď.

8:00 Pri ruskom ostreľovaní mesta Selydove zahynuli traja ľudia

Dvaja dospelí a jedno dieťa prišli o život, keď ruská armáda v noci na stredu pri ostreľovaní ukrajinského územia zasiahla bytový dom a nemocnicu v meste Selydove. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v stredu informovala agentúra DPA citovaná agentúrou TASR. Úrady hlásia aj 12 zranených, medzi ktorými sú štyri deti. Mesto Selydove sa nachádza neďaleko Ruskom okupovaného mesta Doneck na východe Ukrajiny a približne 20 kilometrov západne od frontovej línie.

Podľa gubernátora Doneckej oblasti Vadyma Filaškina sa prvý úder na Selydove uskutočnil okolo 23.30 h miestneho času, druhý okolo 01.00 h. Z poškodenej nemocnice bolo do neďalekých miest Pokrovsk a Myrnohrad evakuovaných približne 100 pacientov, dodal Filaškin na Telegrame. Nateraz nie je známe, akým typom rakiet ruská armáda útočila.

Selydove, ktoré malo pred vojnou približne 21.000 obyvateľov, sa nachádza v metropolitnej oblasti mesta Doneck, ktoré je od roku 2014 okupované Ruskom.

DPA doplnila, že ruská protivzdušná obrana zachytila v noci na stredu nad Belgorodskou oblasťou ležiacou pri hraniciach s Ukrajinou dva drony, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že šlo o ukrajinské bezpilotné lietadlá. Ďalšie bezpilotné lietadlo bolo zachytené nad Voronežskou oblasťou na západe Ruska a šesť ďalších nad Čiernym morom, dodalo ruské ministerstvo.

7:45 Ukrajina hlási zneškodnenie ruskej riadenej strely vypálenej na Odesu

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v utorok zostrelili Ruskom vypálenú riadenú strelu s plochou dráhou letu smerujúcu k prístavu Odesa na juhu Ukrajiny. Úlomky rakety poškodili niekoľko budov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Strelu typu Ch-59 odpálili ruské stíhačky z oblasti nad Čiernym morom smerom na mesto, uviedla ukrajinská armáda. Úlomky poškodili niekoľko budov, zranenia však nik neutrpel.

Útok sa odohral popoludní, čo bolo nezvyčajné, píše DPA a dodáva, že Rusko obyčajne raketami, riadenými strelami či dronmi zvyčajne útočí počas noci.

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 2. 2024: 

20:00 Zelenskyj sa poďakoval Senátu USA za schválenie pomoci Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok poďakoval členom Senátu amerického Kongresu, ktorí hlasovali za pomoc Ukrajine v hodnote 60 miliárd dolárov, informuje TASR.

„Americká pomoc približuje Ukrajine spravodlivý mier a obnovuje globálnu stabilitu, čo povedie k väčšej bezpečnosti a prosperite pre všetkých Američanov a celý slobodný svet,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

16:00 Na tavrijskom fronte na juhu krajiny sa zvýšila intenzita bojov

Intenzita bojových operácií na tavrijskom fronte na juhu Ukrajiny sa zvyšuje. Rusi počas uplynulého dňa podnikli viac ako 1 200 delostreleckých úderov, čo je najväčší počet od začiatku roka. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu veliteľa tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandra Tarnavského na komunikačnej platforme Telegram.

Dodal, že ukrajinskí obrancovia na tavrijskom fronte v pondelok spôsobili Rusom najväčšie straty od začiatku roka a zabili 645 útočníkov. Ukrajinské jednotky zároveň za uplynulý deň zničili alebo poškodili 41 kusov vojenskej techniky, a to päť tankov, 17 bojových obrnených vozidiel pechoty a osem delostreleckých systémov, desať automobilov a jeden kus špeciálnej techniky. Okrem toho ukrajinské sily na tavrijskom fronte zničili muničný sklad a 280 dronov rôznych typov.

12:30 Rusko po prvý raz útočilo pokročilou hypersonickou strelou Zirkon

Rusko podľa Ukrajiny po prvý raz počas vojny použilo pokročilú hypersonickú strelu Zirkon. Kyjevský výskumný inštitút forenzných expertíz, ktorý spadá pod ukrajinské ministerstvo spravodlivosti, na platforme Telegram napísal, že po útoku zo 7. februára na hlavné mesto našli trosky poukazujúce na použitie hypersonickej rakety, pričom zverejnil aj zábery desiatok úlomkov. „Značky na častiach a úlomkoch, identifikácia komponentov a častí a vlastnosti príslušného typu zbrane“ poukazujú na vôbec prvé použitie Zirkonu v boji, cituje inštitút spravodajský portál CNN.

Spomenutý útok si vyžiadal štyroch mŕtvych a 38 zranených, ale žiadne z obetí nepripisujú priamo spomenutej rakete. Tiež nikto nespomenul odkiaľ ju odpálili, hoci predošlé správy ruských štátnych médií uvádzajú, že ju nasadili na vojnovej lodi.

Ak by tvrdenia ruskej vlády o Zirkone boli pravdivé, tak je to podľa expertov pozoruhodná zbraň. Jej nadzvuková rýchlosť podľa Aliancie protiraketovej obrany (MDAA) so sídlom v Spojených štátoch robí raketu takmer nezasiahnuteľnou aj pre najlepšiu západnú protiraketovú obranu, ako je systém Patriot. Údajne dosahuje rýchlosť mach 8, čo je takmer 9 900 kilometrov za hodinu. Ďalšou cennou vlastnosťou rakety je podľa MDAA aj oblak plazmy, ktorý ju zahaľuje a absorbuje akékoľvek lúče rádiových frekvencií, čím robí raketu neviditeľnou pre radary. Táto protilodná strela má zároveň dolet 500 až 1 000 kilometrov.

CNN tiež poukazuje na to, že ak by Rusko naozaj zaviedlo novú zbraň do vojny na Ukrajine, pre už aj tak zaťaženú ukrajinskú protivzdušnú obranu by to znamenalo problém. Pri spomenutom útoku zo 7. februára, keď údajne ruské sily použili Zirkon, sa podľa dát ukrajinských vzdušných síl nepodarilo zlikvidovať tri ruské balistické rakety Iskander a štyri strely s plochou dráhou letu Ch-22. Hoci ukrajinská protivzdušná obrana v minulosti zostrelila rakety Iskander, predpokladá sa, že za takmer dva roky vojny nezneškodnila ani jednu Ch-22.

Analytici však vystríhajú, že netreba zveličovať dopad Zirkonu na celkový priebeh vojny.

9:00 Útok na sklad ropy v Charkove kontaminoval viac ako 10-tisíc metrov štvorcových pôdy

Viac ako 10-tisíc metrov štvorcových pôdy bolo kontaminovaných v dôsledku úniku paliva spôsobeného ruským útokom na sklad ropy v meste Charkov v noci z piatka na sobotu. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

„Odkedy došlo k útoku na sklad ropy a došlo k úniku paliva, nastalo znečistenie veľkého územia. Podľa predbežných správ bolo viac ako 10-tisíc metrov štvorcových pôdy znečistených únikom nafty aj benzínu. V ropnom sklade bolo údajne uskladnených 3 800 ton paliva. Okrem znečistenia pôdy sa tieto ropné produkty vyliali aj do rieky Nemyšlia,“ povedal vedúci oddelenia vyšetrovania ukrajinskej polície v Charkivskej oblasti Serhij Bolvinov.

Polícia zvažuje začatie trestného stíhania podľa článku 441 ukrajinského trestného zákona týkajúceho sa ekocídy.

Pri ruskom útoku dronmi v noci na sobotu prišlo o život najmenej 13 ukrajinských civilistov. Medzi obeťami sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov.

8:00 Ruský útok na Dnipro poškodil elektráreň

Ruské sily zaútočili v noci na utorok na ukrajinské mesto Dnipro. Útok poškodil elektráreň a prerušil dodávky vody pre časť obyvateľov, uviedli miestni predstavitelia a médiá. TASR správu prezvala z agentúry Reuters.

Dnipro čelilo rakete a štyrom skupinám bezpilotných lietadiel, ktoré sa k mestu priblížili z juhu, východu a zo severu, informovali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram.

Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK uviedla, že útok značne poškodil tepelnú elektráreň, zranenia nehlásila. Vodárenská firma v Dnipre dodala, že v dôsledku výpadku elektrickej energie boli čiastočne prerušené dodávky vody.

Informácie z predchádzajúceho dňa 12. 2. 2024:

19:00 Zelenskyj predĺžil stanné právo a mobilizáciu o ďalšie tri mesiace

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákony, ktoré predlžujú obdobie všeobecnej mobilizácie na Ukrajine o ďalších 90 dní, a to do 13. mája tohto roka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Je to už desiatykrát, čo ukrajinský parlament od začiatku rozsiahlej ruskej invázie hlasoval za predĺženie stanného práva. Okrem toho minulý týždeň ukrajinská vláda povolila, aby územné centrá pre odvody do armády zostali počas mobilizácie nepretržite otvorené.

Volodymyr Zelenskyj.sita/AP Photo/Efrem LukatskyVolodymyr Zelenskyj.

15:45 Rusko pri Avdijivke prestalo útočiť ľudskými vlnami

Rusko pri Avdijivke prestalo používať svoje neslávne známe útoky „ľudskými vlnami“ a namiesto toho nasadzuje malé útočné skupiny, ktoré podporuje letectvo, aby testovali ukrajinskú obranu. Uviedol to v pondelok veliteľ ukrajinskej 47. samostatnej mechanizovanej brigády Dmytro Riumšyn. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinské sily počas uplynulého dňa odrazili 23 ruských útokov proti Avdijivke, informoval v pondelok generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa minulotýždnovej správy britského ministerstva obrany ruské jednotky pokračujú v útokoch na juhovýchodných okrajoch Avdijivky, kde prebiehajú pouličné boje.

14:15 Ukrajinskí vojaci cvičia streľbu z ťažkých zbraní

General Staff of the Armed Forces of Ukraine

11:30 Po nočnom útoku ruských bezpilotných lietadiel Kyjev neeviduje žiadne obete

Ukrajina po nočných útokoch ruských bezpilotných lietadiel neeviduje žiadne obete na ľudských životoch. Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť dovedna 14 zo 17 dronov vypustených ruskými silami. Referuje o tom web news.sky.com.

Ukrajinské letectvo tiež uviedlo, že Rusko vypálilo rakety dlhého doletu, ale neuviedlo, koľko a či vôbec nejaké zasiahli svoj cieľ.

Gubernátor Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny uviedol, že pri útoku boli poškodené niektoré budovy, zatiaľ čo jeho náprotivok z Dnipropetrovskej oblasti informoval, že niektoré časti mesta Pavlohrad prišli o elektrinu.

Rusko aj Ukrajina v ostatných mesiacoch zvýšili počet leteckých útokov mimo frontovej línie, pričom sa navzájom zameriavali na kritickú energetickú, vojenskú a dopravnú infraštruktúru.

7:30 Ukrajinská armáda zneškodnila 14 zo 17 dronov Šáhid a jednu riadenú strelu Ch-59

Ruská armáda v noci na pondelok vyslala do útokov na Ukrajine 17 bezpilotných lietadiel, jednu zo vzduchu odpaľovanú riadenú strelu a nešpecifikovaný počet rakiet zo systémov S-300. 

Ako v pondelok informovala britská stanica BBC, ukrajinská armáda zneškodnila 14 dronov a jednu riadenú strelu Ch-59. Došlo k tomu v Chmeľnyckej, Vinnyckej, Kirovhradskej, Mykolajivskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti.

BBC doplnila, že ukrajinská armáda v nedeľu a večer a v noci na pondelok monitorovala pohyb samovražedných dronov vypustených z Krasnodarského kraja na juhu Ruska. 

Okrídlenú strelu Ch-59 odpálilo lietadlo nad okupovanou časťou Záporožskej oblasti, zatiaľ čo rakety z S-300 boli odpaľované cez hranicu z Belgorodskej oblasti.

Ukrajinské ozbrojené sily nateraz o následkoch raketových útokov a vyslania troch nezostrelených dronov typu Šáhid.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite