Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Musk odmieta tvrdenie Ukrajiny, že ruská armáda má prístup k službe Starlink

.tasr .svet

Terminály Starlink mohli byť do Ruska dodané cez Dubaj, uviedli médiá.

Musk odmieta tvrdenie Ukrajiny, že ruská armáda má prístup k službe Starlink sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

americký podnikateľ a miliardár Elon Musk odmietol tvrdenie ukrajinskej rozviedky, že ruská armáda získala prístup k družicovej internetovej službe Starlink a využíva ju vo vojnovej zóne na Ukrajine. 

Musk to uviedol v statuse zverejnenom na sieti X, pričom reagoval na vyhlásenie ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR), podľa ktorej Rusko v okupovaných oblastiach Ukrajiny využíva služby Starlink. HUR ako dôkaz zverejnila audiozáznam rozhovoru dvoch ruských vojakov z 83. útočnej brigády v Ruskom okupovanej Doneckej oblasti.

HUR nešpecifikovala, koľko terminálov podľa nej Rusko má, ani ako ich mohlo získať. Hovorca HUR Andrij Jusov však povedal, že používanie Starlinku Rusmi sa stáva „systémovým“.

Musk vo svojom statuse píše, že správy, podľa ktorých spoločnosť SpaceX predáva terminály Starlink Rusku, sú kategoricky nepravdivé. „Pokiaľ vieme, ani jeden Starlink nebol predaný Rusku - priamo ani nepriamo,“ napísal na sociálnej sieti X. Na podozrenia, že Rusko môže využívať terminály Starlink zakúpené cez sprostredkovateľov, Musk neodpovedal. Spoločnosť SpaceX vo svojom statuse na sieti X napísala, že ak získa informácie, že terminály Starlink používa sankcionovaná alebo neoprávnená strana, prešetrí ich a v prípade, že sa podozrenie potvrdí, podnikne kroky na deaktiváciu daného terminálu.

Weby Defence One a Astra v súvislosti s touto kauzou informovali, že terminály Starlink by mohli byť do Ruska dodané cez Dubaj. Podľa analýzy amerického denníka Wall Street Journal mohli ruskí vojaci získať vybavenie Starlink aj ukoristiť od ukrajinských vojakov počas bojov a pripojiť sa na družice.

Rusko od začiatku vojny na Ukrajine pracovalo na zamedzení prístupu Ukrajiny k satelitom Starlink, na ktoré sa ukrajinská armáda spoliehala pri svojej komunikácii. Analytici vesmírnej vojny v rozhovoroch pre web Business Insider uviedli, že snahy Ruska o rušenie Starlinku zatiaľ neboli úspešné.

Musk v minulosti čelil podozreniu, že v reakcii na chystaný útok ukrajinských síl na ruskú námornú flotilu na Kryme svoju internetovú službu Starlink predvlani vypol. Musk na to reagoval vyhlásením, že Starlink nad Krymom vypnúť nemohol, pretože tam nikdy aktivovaný nebol. Žiadosti ukrajinskej armády o jeho aktiváciu Musk podľa svojich slov odmietol vyhovieť, pretože údajne nemohol dovoliť, aby sa jeho spoločnosť „priamo zapojila do vojny a eskalácie konfliktu“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite