Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Egypt hrozí pozastavením mierových dohôd, ak Izrael pošle vojakov do Rafahu

.tasr .svet

Do Rafahu utiekla pred bojmi v iných oblastiach viac ako polovica z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy.

Egypt hrozí pozastavením mierových dohôd, ak Izrael pošle vojakov do Rafahu SITA/AP Photo/Hatem Ali Rafah, 11. 2. 2024

egypt hrozí pozastavením mierových dohôd z roku 1978, ak Izrael vyšle svojich vojakov do husto obývaného pohraničného mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Boje v oblasti by mohli spôsobiť uzavretie hlavnej trasy pre dodávky pomoci pre toto palestínske územie, uviedli v nedeľu dvaja egyptskí predstavitelia a západný diplomat. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore pre americkú televíziu ABC News zverejnenom v nedeľu uviedol, že Izrael poskytne bezpečný prechod pre civilistov pred útokom na Rafah. Zároveň odmietol obavy z „katastrofy,“ ktorú by izraelský útok mohol v Rafahu spôsobiť.

Napriek obavám z možného rozsiahleho krviprelievania Netanjahu v rozhovore uviedol, že táto ofenzíva je kľúčom k zničeniu palestínskeho militantného hnutia Hamas, s ktorým Izrael vedie v Pásme Gazy vojnu.

Do Rafahu utiekla pred bojmi v iných oblastiach viac ako polovica z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy. Žijú tam v stanových táboroch a prístreškoch spravovaných OSN v blízkosti hraníc. Egypt sa obáva masového prílevu státisícov palestínskych utečencov, ktorí sa už možno nikdy nebudú môcť vrátiť.

Humanitárne organizácie varovali, že ofenzíva v Rafahu by zhoršila už aj tak katastrofálnu humanitárnu situáciu v Gaze, kde približne 80 percent obyvateľov utieklo zo svojich domovov.

Všetci traja zmienení predstavitelia, ktorí potvrdili hrozby Egypta, hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemali oprávnenie informovať novinárov o tajných rokovaniach. Katar, Saudská Arábia a ďalšie krajiny tiež varovali pred vážnymi následkami, ak Izrael pošle vojakov do Rafahu.

Izrael a Egypt viedli päť vojen. V roku 1978 v letnom sídle amerických prezidentov Camp David predstavitelia oboch krajín podpísali mierové dohody, ktoré sprostredkoval vtedajší prezident Jimmy Carter. Obsahujú aj niekoľko ustanovení upravujúcich rozmiestnenie síl na oboch stranách hraníc. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite