Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas varoval pred tragickými následkami chystanej izraelskej ofenzívy

.tasr .svet

Izraelský premiér Netanjahu uviedol, že nariadil armáde, aby sa pripravila na operáciu v Rafahu.

Hamas varoval pred tragickými následkami chystanej izraelskej ofenzívy SITA/AP Photo/Fatima Shbair Rafah, 10. 2. 2024

palestínske hnutie Hamas v sobotu upozornilo, že izraelská vojenská operácia v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by mohla viesť k desiatkam tisíc mŕtvych a zranených. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento týždeň uviedol, že nariadil armáde, aby sa pripravila na operáciu v Rafahu v rámci pátrania po militantoch podieľajúcich sa na útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra.

Hamas v sobotnom vyhlásení uviedol, že akákoľvek vojenská akcia v Rafahu by mala katastrofálne následky. Dodal, že ak k spomínanej vojenskej operácii dôjde, ponesú za ňu zodpovednosť okrem Izraela aj „americká administratíva a medzinárodné spoločenstvo.“

Rafah leží pri hraniciach s Egyptom a po vypuknutí bojov v Pásme Gazy sa stal útočiskom pre civilistov utekajúcich pred izraelským bombardovaním. Podľa OSN sa v meste ukrýva viac ako milión ľudí, pričom mnohí nocujú v stanoch a provizórnych prístreškoch a čelia nedostatku potravín a vody. 

Šéf Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v piatok povedal, že izraelská ofenzíva v Rafahu „môže viesť len k ďalšej vrstve nekonečnej tragédie.“

Netanjahu v piatok poveril armádu pripravením plánu, ktorý by zahŕňal evakuáciu civilistov z Rafahu a následné vojenské ťaženie s cieľom zničiť posledné oddiely Hamasu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite