Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinská armáda sa musí pripraviť na zmenu spôsobu boja proti Rusku, tvrdí Syrskyj

.tasr .svet

Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v piatok vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám, aby dokázali vo vojne zvíťaziť.

Ukrajinská armáda sa musí pripraviť na zmenu spôsobu boja proti Rusku, tvrdí Syrskyj SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Olexandr Syrskyj s prezidentom Zelenským, 30. 11. 2023

„iba zmeny a neustále zlepšovanie spôsobov a metód vedenia vojny nám umožnia uspieť na tejto ceste,“ povedal Syrskyj počas svojho prvého prejavu, od kedy ho vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval do funkcie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Podľa AFP išlo o najväčšiu zmenu v ukrajinskom vojenskom vedení od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022. Zelenskyj, uviedol, že nové vojenské velenie bolo potrebné po minuloročnej dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorá nebola veľmi úspešná.

Nový vrchný veliteľ ukrajinskej armády Syrsky sa narodil v bývalom Sovietskom zväze v roku 1965 a študoval na vojenskej akadémii v Moskve. Do včerajšieho vymenovania bol veliteľom pozemných ukrajinských síl a velil napríklad bleskovej ukrajinskej protiofenzíve v severovýchodnej Charkovskej oblasti na jeseň 2022.        

Medzi obyvateľstvom však nie je taký obľúbený ako jeho predchodca Valerij Zalužnyj, ktorý je vnímaný ako vojnový hrdina a podľa prieskumov verejnej mienky je populárnejší ako prezident Zelenskyj.

Syrskyj má zároveň reputáciu veliteľa, ktorému sú ľahostajné vojenské straty, na čo pravdepodobne reagoval svojím vyhlásením „Životy a blahobyt našich vojakov vždy boli aj sú hlavným prínosom pre ukrajinskú armádu“. píše AFP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite