Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie

.tasr .svet

Izraelské jednotky zároveň podľa neho dostali rozkaz pripraviť sa na operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Netanjahu odmietol požiadavky Hamasu na prímerie SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP

izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu odmietol požiadavky palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorými podmienilo svoj súhlas s dohodou o prímerí a prepustení rukojemníkov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Netanjahu to vyhlásil na tlačovej konferencii krátko po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, ktorý pricestoval na návštevu Izraela v snahe zabezpečiť dohodu o prímerí.

„Ak sa podriadime pomäteným požiadavkám Hamasu, ktoré sme teraz počuli, nielenže nedôjde k oslobodeniu rukojemníkov, ale vyvolá to ďalší masaker,“ vyhlásil izraelský premiér s tým, že Izrael je jedinou mocnosťou, ktorá je schopná zaručiť Palestínčanom bezpečnosť v dlhodobom horizonte.

„Dali sme izraelskej armáde pokyn, aby sa pripravila na operáciu v Rafahu a v dvoch centrálnych utečeneckých táboroch. Tieto miesta sú poslednými baštami Hamasu,“ uviedol ďalej Netanjahu.

Generálny tajomník OSN António Guterres pritom v stredu uviedol, že pokiaľ bude Izrael naďalej prenikať do mesta Rafah, „exponenciálne to zhorší situáciu, ktorá je už teraz nočnou morou s nevýslovnými regionálnymi dôsledkami“.

„Sme na ceste k absolútnemu víťazstvu... Iné riešenie neexistuje,“ dodal Netanjahu s tým, že operácia v Pásme Gazy potrvá mesiace, nie roky.

Hamas v reakcii na dohodu o prímerí, ktorú navrhli Spojené štáty, Izrael, Katar a Egypt, zverejnil dokument, v ktorom namiesto nej žiada trojfázovú dohodu na celkovo štyri a pol mesiaca. Tá by podľa tohto hnutia viedla k ukončeniu vojny a prepusteniu všetkých rukojemníkov.

Návrh Hamasu by tomuto hnutiu fakticky umožnil zostať pri moci v Pásme Gazy a obnoviť svoje vojenské spôsobilosti, čo je scenár, aký Izrael ostro odmieta, konštatuje AP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite