Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké údery si v Iraku vyžiadali 16 mŕtvych, v Sýrii najmenej 23

.tasr .svet

Americká armáda v piatok udrela na 85 cieľov spojených s Iránom podporovanými milíciami v Sýrii a Iraku, čím reagovala na útok dronom počas uplynulého víkendu.

Americké údery si v Iraku vyžiadali 16 mŕtvych, v Sýrii najmenej 23 SITA/AP Photo/Alex Brandon Privezenie pozostatkov troch vojakov zabitých v Jordánsku, 2. 2. 2024

americké nálety na ciele v Iraku zabili prinajmenšom 16 ľudí vrátane civilistov. Tiež 25 osôb zranili. Uviedol to hovorca irackej vlády s tým, že americké údery boli v oblasti mestečka Akašat aj v meste Al-Káim vrátane miest, kde sú nasadené iracké bezpečnostné zložky a neďaleko aj civilné miesta, pričom to nazval „agresiou voči suverenite Iraku“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Iracká vláda zároveň poprela tvrdenia Washingtonu, že ich USA informovali o plánoch vykonať nálety. Spojené štáty podľa nej „zavádzajú mienku medzinárodnej verejnosti“.

Irak si tiež na protest predvolal amerického chargé d’affaires v Bagdade Davida Birchera.

Už skôr sýrska armáda uviedla, že americké útoky v Sýrii zabili civilistov aj príslušníkov ozbrojených síl a spôsobili značné škody. Ako informuje spravodajský web Sky News, informačná skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Spojenom kráľovstve, hlási najmenej 23 mŕtvych v dôsledku náletov na ciele v Sýrii.

Americká armáda v piatok udrela na 85 cieľov spojených s Iránom podporovanými milíciami v Sýrii a Iraku, čím reagovala na útok dronom, ktorý počas uplynulého víkendu zabil na základni v Jordánsku troch amerických vojakov. Americký prezident Joe Biden povedal, že nálety ukazujú, že jeho administratíva nebude tolerovať ubližovanie Američanom. Minister obrany Lloyd Austin zase prisľúbil, že útok bol len „začiatkom našej reakcie“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite