Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko odsúdilo kroky Ekvádora na presun ruských zbraní do USA

.tasr .svet

Ekvádorská vláda uviedla, že do USA odovzdá „ukrajinský a ruský kovový šrot“.

Rusko odsúdilo kroky Ekvádora na presun ruských zbraní do USA sita/AP Photo/Peter K. Afriyie

rusko v piatok odsúdilo rozhodnutie Ekvádora poskytnúť Spojeným štátom vojenský materiál ruskej výroby, ktorý by mal byť použitý vo vojne na Ukrajine. Podľa Moskvy ide o porušenie bilaterálnej rusko-ekvádorskej dohody, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Ekvádorská vláda v januári oznámila, že prijme ponuku Washingtonu na výmenu vyradeného vojenského materiálu za moderné vojenské vybavenie z USA v hodnote 200 miliónov dolárov. Konkrétne pritom hovorila o odovzdaní „ukrajinského a ruského kovového šrotu“. 

Spojené štáty v tejto súvislosti dodali, že zbrane, ktoré im odovzdá Ekvádor, budú odoslané na Ukrajinu, aby posilnili kapacity tamojšej armády v boji proti ruskej invázii.

„Takéto neuvážené rozhodnutie prijala ekvádorská strana pod silným tlakom zo strany vonkajších zainteresovaných strán,“ tvrdila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Partneri Ruska podľa nej vedia o záväzkoch vyplývajúcich z bilaterálnych zmlúv, v ktorých je zahrnutá povinnosť využívať dodané vojenské zariadenia na stanovené účely a neposkytovať ich tretej strane bez získania príslušného súhlasu ruskej strany.

Ekvádorské úrady v tejto súvislosti už predtým tvrdili, že Moskva im odporučila nepodnikať tento krok, ale vyjadrili presvedčenie, že aj tak majú právo to urobiť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite