Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzinárodný súdny dvor uznal Rusko vinným z porušenia protiteroristickej dohody na Ukrajine

.sita .svet

Prípad sa sústreďuje na obvinenia Ukrajiny, že Rusko pred desiatimi rokmi financovalo separatistické skupiny na východe krajiny.

Medzinárodný súdny dvor uznal Rusko vinným z porušenia protiteroristickej dohody na Ukrajine SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

medzinárodný súdny dvor (ICJ) v holandskom Haagu uznal v stredu Rusko vinným z porušenia niektorých častí protiteroristickej dohody na východe Ukrajiny tým, že v roku 2014 nevyšetrilo finančnú podporu promoskovských separatistických povstalcov. Referuje o tom web news.sky.com.

ICJ nariadil Rusku, aby vyšetrilo pravdepodobné tvrdenia o financovaní terorizmu, ale nenariadil vyplatenie kompenzácie, ako to požadovala Ukrajina.

Zahŕňa tiež zostrelenie letu Malaysia Airlines týmito povstalcami zo 17. júla 2014, pri ktorom zahynulo všetkých 298 pasažierov a členov posádky, hoci Rusko popiera účasť na tomto čine.

Súd odmietol konkrétne rozhodnúť o tom, či je Rusko zodpovedné.

Žaloba, podaná v roku 2017, tiež obviňuje Rusko z porušenia konvencií proti diskriminácii pri zaobchádzaní s multietnickou komunitou Krymu od nelegálnej anexie polostrova.

Právnici Ruska naliehali na súd, aby prípad zamietol, pričom argumentovali, že činy promoskovských rebelov na východe Ukrajiny nepredstavujú terorizmus.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite