Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 103. týždeň vojny (29. 1. – 4. 2. 2024)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 103. týždeň vojny (29. 1. – 4. 2. 2024) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Neďaleko Bachmutu, Donecká oblasť, Ukrajina, pondelok 29. januára 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 2. 2024:

17:00 Zelenskyj vymenoval za šéfa Záporožskej oblasti primátora mesta Melitopol

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval nového šéfa Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny - stal sa ním primátor Ruskom okupovaného mesta Melitopol Ivan Fedorov.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Záporožská oblasť je jedným zo štyroch regiónov Ukrajiny, o ktorých Kremeľ deklaruje, že ich anektoval, ale ich územia doteraz nemá plne pod kontrolou. Zelenskyj tieto zmeny oznámil v nedeľu počas návštevy Záporožskej oblasti.

Tridsaťpäťročného Fedorova uniesli ruskí vojaci v marci 2022 po tom, ako odmietol kolaborovať s Moskvou. V zajatí ho držali niekoľko dní a potom ho vymenili za skupinu mladých ruských vojakov.

Fedorov vo funkcii nahradil predchádzajúceho gubernátora Jurija Malaška, ktorý na sieti Telegrame zverejnil status, ktorým oznámil, že odovzdáva právomoci „novému tímu“.

„Mojím cieľom je, aby sa všetci ľudia, ktorí sa naozaj chcú vrátiť domov, mohli vrátiť čo najskôr,“ vyhlásil Fedorov podľa prezidentskej kancelárie.

15:30 Zelenskyj navštívil ukrajinskú obec Robotyne na južnom fronte

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu navštívil vojakov v ukrajinskej obci Robotyne na južnom fronte v Záporožskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Viac sa dočítate na tomto mieste.

15:00 Ukrajinskí vojaci v Sumskej oblasti zastavili ruskú sabotážnu skupinu

Ukrajinská teritoriálna obrana v Sumskej oblasti úspešne odrazila pokus ruskej podvratnej a prieskumnej skupiny prejsť na Ukrajinu. V nedeľu o tom informoval generálporučík zodpovedný za ochranu severnej ukrajinskej hranice Serhij Najev, píše web Kyiv Independent.

Ukrajinskí vojaci spustili paľbu na ozbrojenú desaťčlennú skupinu na okraji mesta Hluchiv pri hranici s Ruskom v sobotu o 18:20. Ruská skupina sa rozdelila na polovicu, pričom jedna časť sa pokúsila obísť Ukrajincov z boku, uviedol Najev. Prišiel však ukrajinský protisabotážny tím a ten začal strieľať. Po 90-minútovej bitke sa Rusi stiahli za hranicu. Druhá časť skupiny evakuovala zranených a mŕtvych.

Sumskú oblasť oslobodili spod ruskej okupácie na jar 2022, no stále čelí častému ostreľovaniu a útokom z Ruska. V priebehu soboty ruské sily ostreľovali oblasť 76-krát pri 16 separátnych útokoch.

8:40 Počet obetí ostreľovania Lysyčanska stúpol na najmenej 28

Na najmenej 28 vzrástol počet obetí ostreľovania ruskými jednotkami okupovaného východoukrajinského mesta Lysyčansk, vyplýva z nedeľňajšej rannej bilancie tamojších úradov. TASR informuje podľa agentúr AFP a DPA.

Medzi obeťami sobotňajšieho ostreľovania je podľa nich aj jedno dieťa. Ďalších desať ľudí utrpelo zranenia. „Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali v Lysyčansku pekáreň, pod troskami sa nachádzajú civilisti,“ napísal v sobotu na platforme Telegram proruský líder Moskvou anektovanej Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik.

Podľa vyjadrení okupačných úradov a ruského ministerstva zahraničných vecí bolo toto mesto ostreľované Západom dodanými zbraňami, a to raketometmi typu Himars.

Ukrajina sa k útoku na Lysyčansk doposiaľ nevyjadrila, píše DPA s tým, že ruské tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Správy z predchádzajúceho dňa 3. 2. 2024:

18:30 Ostreľovanie okupovaného Lysyčanska na východe Ukrajiny si vyžiadalo dve obete

Ostreľovanie východoukrajinského mesta Lysyčansk si v sobotu vyžiadalo najmenej dve obete na životoch. Podľa agentúry AFP o tom informovali tamojšie Ruskom dosadené úrady. Pod troskami budovy pekárne, ktorá pri nálete dostala zásah, môžu byť ešte uväznené desiatky ľudí, upozornili úrady. 

Ukrajina, ktorej sa ostreľovanie Lysyčanska pripisuje, prípad nateraz nekomentovala.

Policajné zdroje v Lysyčansku pre ruské agentúry TASS a RIA Novosti uviedli, že v dôsledku „ukrajinského útoku“ prišli o život dvaja ľudia a šesť ďalších je v nemocnici. Dodali, že pod troskami budovy môže byť až 40 ľudí.

Mesto Lysyčansk v leží v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a ruská armáda ho dobyla po brutálnej bitke na začiatku invázie na jar roku 2022.

12:30 Ukrajina hlási zostrelenie deviatich zo 14 ruských dronov

Ukrajinská armáda v sobotu hlásila zostrelenie deviatich z dovedna 14 ruských dronov nad južnou a centrálnou oblasťou Ukrajiny. Väčšina dronov pritom mierila na energetickú infraštruktúru krajiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Ukrajina zničila deväť nepriateľských dronov nad Dnepropetrovskou, Odeskou, Mykolajivskou a Žytomyrskou oblasťou,“ uviedla ukrajinská armáda s tým, že väčšina cielila na energetickú infraštruktúru v centrálnej Dnepropetrovskej oblasti, kde sú tisíce ľudí bez elektriny už od piatkových ruských útokov.

Tieto výpadky postihli najmä domácnosti v meste Kryvyj Rih, rodisko ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Gubernátor tejto oblasti Serhij Lysak uviedol, že po dronových útokoch zostalo v tomto meste bez elektriny približne 15 000 ľudí. Dodal, že útoky spôsobili aj požiar, ktorý poškodil dve kotolne a niekoľko domácností zostalo aj bez dodávok vody. Nedošlo však k žiadnym zraneniam ani obetiam.

11:10 Po dronovom útoku Ukrajiny začala horieť ropná rafinéria pri Volgograde

Požiar vypukol v noci na sobotu v ropnej rafinérii vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska. Príčinou mal byť ukrajinský dronový útok, uviedol tamojší gubernátor Andrej Bočarov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Vo volgogradskej rafinérii vypukol požiar, keď tam spadol jeden z dronov," spresnil Bočarov s tým, že hasičom sa nadránom podarilo plamene dostať pod kontrolu a nikto neutrpel zranenia.

Ruský ropný gigant Lukoil, ktorý rafinériu vlastní, na svojej webovej stránke uvádza, že ide o "najväčšieho producenta ropných produktov v južnom federálnom okruhu", ktorý pokrýva osem oblastí juhozápadného Ruska.

Rafinéria sa nachádza južne od mesta Volgograd, pripomína AFP.

9:00 Washington Post: Ukrajina informovala USA o rozhodnutí odvolať Zalužného

Ukrajinská vláda informovala Spojené štáty o tom, že prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozhodol odvolať hlavného veliteľa armády Valerija Zalužného. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou to v piatok uviedol denník The Washington Post. Išlo by podľa neho o najzávažnejšiu personálnu zmenu počas vojny na Ukrajine, píše TASR.

Dva zdroje pre americký denník povedali, že Biely dom takéto rozhodnutie nepodporil ani proti nemu nenamietal, pretože ide o výlučnú právomoc ukrajinského prezidenta.

Výnos o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Zelenskyj zatiaľ nevydal a nie je jasné, kedy by tak mohol urobiť, napísal The Washington Post, ktorý správu o oznámení rozhodnutia americkej vláde priniesol ako prvý.

Nedôvera medzi Zelenským a Zalužným v posledných rokoch vzrástla, sčasti preto, že prezident Zalužnému pripisuje politické ambície, ktoré generál dosiaľ popieral. Nezhodli sa tiež v kľúčových otázkach týkajúcich sa armády a vojny proti Rusku. Generál podľa ukrajinských médií aktuálne žiadal o mobilizáciu 500.000 nových vojakov, s čím Zelenskyj nesúhlasí.

Informácie z predchádzajúceho dňa 2. 2. 2024:

17:30 Útok na letisko na Kryme pravdepodobne zasiahol najmenej tri ruské lietadlá

Pri stredajšom útoku na Rusmi okupovaný polostrov Krym mohli byť zasiahnuté minimálne tri ruské lietadlá. Ako referuje web Ukrajinská pravda, naznačil to hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. „Najlepším potvrdením sú, samozrejme, satelitné snímky, ktoré sú už dostupné na internete, kde je skutočne možné niečo vidieť,“ poznamenal Ihnat a dodal: „Ale ešte lepším potvrdením sú nekrológy v ruských spravodajských médiách a to, že sami priznávajú škodu a zverejňujú o nej informácie. Boli tam prinajmenšom tri lietadlá, pričom zahynulo niekoľko osôb.“

Ukrajinská armáda v stredu zaútočila na letisko Belbek. Podľa zdrojov z prostredia ukrajinských ozbrojených síl útok na letisko uskutočnený riadenými strelami dodanými západnými spojencami - buď britskými raketami Storm Shadow alebo francúzskymi raketami Scalp. Ruské ministerstvo popieralo ukrajinský útok na letisko a tvrdilo, že zmarilo mohutný raketový útok na Krym. Zároveň tvrdilo, že úlomky ukrajinských rakiet údajne dopadli neďaleko spomenutého letiska Belbek.

15:15 Ruské sily sa naďalej koncentrujú na východnom brehu Dnipra 

15:00 Pri ruskom útoku zahynuli dvaja pracovníci švajčiarskej organizácie

Švajčiarska mimovládna organizácia Swiss Church Aid v piatok uviedla, že pri útoku na juhovýchode Ukrajiny zahynuli dvaja jej pracovníci a ďalší zamestnanci utrpeli zranenia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. „Vo štvrtok počas humanitárnej intervencie napadli skupinu pracovníkov,“ uviedla humanitárna organizácia protestantských cirkví vo Švajčiarsku.

„Dvaja vážení kolegovia z tímu tragicky zahynuli a ďalší zamestnanci utrpeli zranenia,“ spresnila organizácia. Nezverejnila však ich identitu ani štátnu príslušnosť. Francúzsko dnes taktiež potvrdilo smrť dvoch francúzskych dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. 

12:00 Na východnom brehu Dnipra Rusko sústredilo viac ako 70-tisíc vojakov

Kyjiv odhaduje, že ruská armáda na východnom brehu rieky Dnipro v Chersonskej a Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny sústredila viac ako 70-tisíc vojakov. Povedala to v piatok hovorkyňa južného operačného veliteľstva ukrajinskej armády Natalia Humeňuková. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Podľa Humeňukovej však majú Rusi pri svojich útočných operáciách v Chersonskej a Zaporižžskej oblasti až 70-percentné straty, a to pri akýchkoľvek útočných formáciách. „Nepriateľ pri týchto útokoch stále málo používa obrnené vozidlá, šetrí si ich na náš väčší protiútok," dodala Humeňuková.

Západný breh Dnepra zatiaľ kontrolujú ukrajinské sily.sita/AP Photo/Mstyslav ChernovZápadný breh Dnepra zatiaľ kontrolujú ukrajinské sily.

10:30 Počas uplynulého dňa Rusko prišlo o 830 vojakov a jednu loď

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 830 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 387 060, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 19 obrnených bojových vozidiel pechoty, 46 delostreleckých systémov, dva raketomety a jednu loď. Ide o korvetu Ivanovec, na ktorú vojaci jednotky špeciálnych síl obranného spravodajstva Ukrajiny zaútočili na Kryme.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 331 tankov, 11 792 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 274 delostreleckých systémov, 978 raketometov a 24 lodí a člnov.

9:30 Rusko zaútočilo na Ukrajinu 25 dronmi; ukrajinská armáda zneškodnila 11 z nich

Ruská armáda v noci na piatok vypustila do útokov na Ukrajine 25 samovražedných dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 11 z nich. Podľa stanice BBC o tom vo svojej pravidelnej zvodke informoval generálny štáb ukrajinskej armády.

Ukrajinská armáda na svojich weboch písala o najmenej šiestich skupinách dronov, pričom všetky leteli smerom z juhu. Drony typu Šáhid zaútočili na ciele na najmenej troch rôznych miestach na Ukrajine. O dôsledkoch týchto útokov je nateraz málo informácií. Z mesta Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti však už hlásili výpadky v dodávkach elektriny a vody.

Spoločnosť Ukrenerho neskôr potvrdila, že dron ruskej armády pri nočnom nálete zasiahol v Kryvom Rihu elektrickú rozvodňu. Nálety dronov zaznamenali aj v mestách Kropyvnyckyj a v okolí mesta Balaklija v Charkovskej oblasti. Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej zvodke konštatuje, že ruský „protivník naďalej ignoruje zákony a zvyky vedenia vojny, používa teroristickú taktiku, podniká raketové a letecké útoky a odpaľuje strely z raketových systémov nielen na armádu, ale aj na početné civilné ciele po celej Ukrajine“.

Štáb vo zvodke zverejnenej aj na sieti Facebook špecifikuje, že 1. februára došlo medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami k 63 bojovým stretom. Ruská armáda podnikla aj dva raketové útoky, pričom do jedného z nich nasadila protilietadlovú riadenú strelu Ch-59, ktorou bola poškodená civilná infraštruktúra mesta Myrnohrad v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Ruská armáda podnikla aj 85 leteckých útokov a 79-krát z raketometov ostreľovala pozície ukrajinských jednotiek a obývané lokality, pričom došlo k zraneniam civilistov, poškodeniu alebo zničeniu rodinných i bytových domov, škôl a ďalších zariadení civilnej infraštruktúry.

Správy z predchádzajúceho dňa 1. 2. 2024:

15:50 Ukrajinská vojenská rozviedka zničila ruskú korvetu Ivanovec

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) vo štvrtok oznámila, že ukrajinské ozbrojené sily v noci na 1. februára zničili raketový čln Ivanovec ruskej Čiernomorskej flotily. Ruské úrady tieto tvrdenia Ukrajiny zatiaľ nekomentovali. Britská stanica BBC, ktorá o tom informovala, upozornila, že v čase vojny takéto správy nie je možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Podľa BBC v čase útoku sa raketová korveta nachádzala pri jazere Donuzlav, ktoré na západnom pobreží Krymského polostrova ústi do Čierneho mora. Plavidlo sa potopilo v dôsledku priamych zásahov. Aký druh zbrane bol použitý, ukrajinská rozviedka nespresnila.

Na videách zverejnených HUR vidno čln, ako sa približuje k ruskej lodi a následne nastane silný výbuch. Na ďalších záberoch vidno, ako sa vojnová loď zrejme začína nakláňať a potápať. Ukrajinská rozviedka spresnila, že túto operáciu vykonala jej špeciálna jednotka s názvom Skupina 13 s podporou ukrajinského ministerstva pre digitálnu transformáciu a crowdfundingovej platformy United24.

Úspešné operácie proti ruským lodiam pomocou bezpilotných kamikadze člnov vykonala ukrajinská armáda aj v minulosti. Hoci Moskva sa k tejto kauze zatiaľ oficiálne nevyjadrila, jeden z účtov v sieti Telegram napojený na ruskú armádu vo štvrtok informoval, že Ukrajina v noci na štvrtok v oblasti Krymu zaútočila deviatimi námornými dronmi.

„Štyri z nich objavili ruskí námorníci, ktorí hliadkovali pri Donuzlavskom jazere. Spustili na ne paľbu,“ uvádza sa v správe s tým, že jedna loď bola „poškodená“.

Agentúra AFP pripomenula, že Ruskom okupovaný Krymský polostrov je v poslednom čase vystavený čoraz častejším ukrajinským dronovým i raketovým útokom. Rusko obsadilo a anektovalo Krymský polostrov v roku 2014. Vo februári 2022 jednotky ruskej armády vtrhli aj na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane Krymu.

Loď Ivanovec má výtlak 493 ton, jej dĺžka je 56 metrov. Je vyzbrojená okrem iného štyrmi odpaľovacími zariadeniami protilodných rakiet triedy Moskit. Posádku lode zvyčajne tvorí 41 ľudí.

11:30 Počas uplynulého dňa Moskva prišla o tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo tisíc vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 386 230, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 16 obrnených bojových vozidiel pechoty, 33 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 322 tankov, 11 773 obrnených bojových vozidiel pechoty, 9 228 delostreleckých systémov a 976 raketometov.

11:00 Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU hrozí ďalšími útokmi na ruskú infraštruktúru

Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Kyrylo Budanov vo štvrtok pohrozil, že ukrajinská armáda pravdepodobne zintenzívni svoje útoky na ruskú infraštruktúru. „Existuje hypotetický plán na zvýšenie počtu ukrajinských útokov na ruskú kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia v Rusku,“ uviedol Budanov v rozhovore pre CNN zverejnenom 31. januára a citovanom agentúrou AFP.

CNN pripomenula, že v januári došlo v Rusku k útokom dronov na niekoľko ropných skladov. Drony registrovali aj v Krasnodarskej, Brianskej, Oriolskej a Leningradskej oblasti. Zodpovednosť za tieto útoky Kyjev explicitne neprevzal a ani Budanov to v rozhovore pre CNN neurobil, pripustil však, že je „celkom možné,“ že sa na nich Ukrajina podieľala.

Dodal, že existuje „hypotetický“ plán na zvýšenie tempa takýchto útokov, ktorý môže zahŕňať „všetky hlavné zariadenia kritickej infraštruktúry a zariadenia vojenskej infraštruktúry Ruskej federácie.“ Okrem toho, že takéto útoky obmedzujú alebo eliminujú vojenské kapacity a priemyselnú infraštruktúru Ruska, „vystavujú aj ruských civilistov realite totálnej vojny,“ konštatoval Budanov.

SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE VIA AP

Táto situácia sa zrejme tak skoro nezmení, keďže EÚ v stredu prostredníctvom šéfa svojej diplomacie Josepa Borrella oznámila, že nesplní svoj záväzok dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Podľa Borrella Ukrajina v stanovenom časovom horizonte dostane približne polovicu sľúbenej munície - 524.000 kusov, čo je iba 52 percent stanoveného cieľa.

Šéf európskej diplomacie však trval na tom, že EÚ do konca tohto roka nakoniec dodá Ukrajine viac ako milión delostreleckých granátov, keďže obranný priemysel eurobloku naďalej zvyšuje výrobu munície. Rusko zvýšilo svoju vlastnú kapacitu vo výrobe munície a pravdepodobne jej značné množstvo dostalo aj od svojich spojencov: Napr. Severná Kórea údajne Moskve poskytla najmenej milión kusov delostreleckých nábojov, ale aj balistické rakety krátkeho doletu a ďalšie zbrane. Hoci technický stav severokórejskej munície môže byť otázny, „nie je to ani tak otázka kvality, ako kvantity,“ upozornil Budanov. Delostrelecká munícia je jedným z najdôležitejších faktorov v tejto vojne,“ zdôraznil.

9:40 Ukrajina zneškodnila dva zo štyroch útočných dronov vyslaných ruskou armádou

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila dva zo štyroch kamikadze dronov vypustených nad územie Ukrajiny ruskou armádou. Drony boli zostrelené nad Charkovskou oblasťou na východe Ukrajiny, uviedla britská stanica BBC.

Bezprostredne po správach o zostrelení dronov iránskeho typu Šahíd ukrajinská protivzdušná obrana avizovala pohyb ruských lietadiel a s tým spojenú hrozbu útokov na územiach v blízkosti frontu. Aj ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo o letkách dronov vyslaných nad územie Ruska. Dodalo, že nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežskou oblasťou bolo zostrelených 11 dronov.

V posledných mesiacoch Ukrajina zintenzívnila útoky bezpilotnými lietadlami na ruské územie, pričom ich terčom sú najmä pohraničné regióny, ale aj hlavné mesto Moskva a mesto Petrohrad na severe Ruska. K útoku s najväčším počtom obetí došlo 30. decembra v meste Belgorod, keď zahynulo 25 ľudí, približne 100 bolo zranených a niekoľko stoviek obyvateľov museli evakuovať, pripomenula agentúra AFP.

9:20 Minister obrany upozornil spojencov na nedostatok munície na fronte

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov oznámil európskym spojencom, že ukrajinská armáda môže v súčasnosti vystreliť trikrát menej delostreleckých granátov ako ruské jednotky. 

S odvolaním sa na správu tlačovej agentúry Bloomberg o tom vo štvrtok informovala britská stanica BBC. Umerov na nedostatok delostreleckej munície upozornil tento týždeň v liste európskym ministrom obrany. Uvádza v ňom, že ukrajinská armáda môže teraz na celej 1500 kilometrov dlhej frontovej línii minúť len približne 2000 delostreleckých granátov.

V liste Umerov nalieha na spojencov, aby konali rýchlejšie,  poskytli Ukrajine muníciu a umožnili jej aspoň to, aby sa jej sily vyrovnali nepriateľovi. V Umerovovom liste sa uvádza, že Ukrajina potrebuje najmenej 200.000 nábojov kalibru 155 mm mesačne, čo znamená 2,4 milióna za rok.

Podľa BBC tlačová agentúra Interfax-Ukrajina v súvislosti so správou agentúry Bloomberg pripomenula, že podľa odhadov expertov dokáže Rusko vyrobiť dvakrát toľko nábojov. Okrem toho mu Severná Kórea poskytla jeden milión kusov delostreleckých granátov. Správa o Umerovovom liste spojencom sa objavila v deň, keď šéf diplomacie EÚ Josep Borrell oznámil, že Európska únia nesplní svoj záväzok dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Podľa Borrella Únia dodá Ukrajine v stanovenom časovom horizonte približne polovicu sľúbenej munície.

Borrell očakáva, že krajiny EÚ dodajú na Ukrajinu do marca na základe záväzku z minulého roka 524.000 kusov delostreleckej munície, čo je iba 52 percent stanoveného cieľa. Šéf európskej diplomacie však trval na tom, že EÚ do konca tohto roka nakoniec dodá Ukrajine viac ako milión delostreleckých granátov, keďže obranný priemysel eurobloku naďalej zvyšuje výrobu munície.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na konci novembra 2023 informoval, že Kyjev dostal od EÚ približne 300.000 kusov delostreleckej munície zo sľúbeného milióna.

8:20 Ruský útok poškodil nemocnicu v Charkivskej oblasti

Ruský útok riadenými leteckými bombami v stredu večer poškodil nemocnicu v obci Velykyj Burluk v Charkivskej oblasti. Obete na životoch neboli hlásené, uviedol na komunikačnej platforme Telegram tamojší gubernátor Oleh Synjehubov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Evakuovaných bolo približne 38 ľudí, pričom štyrom z nich na mieste poskytli prvú pomoc. Poškodená bola fasáda budovy, okná a strecha.

OLEH SYNIEHUBOV/TELEGRAM

Správy z predchádzajúceho dňa 31. 1. 2024:

20:00 Ukrajinská armáda podľa veliteľa vzdušných síl zaútočila na letisko na Kryme

Ukrajinská armáda zaútočila na letisko na Ruskom okupovanom polostrove Krym. Ako referuje web news.sky.com, uviedol to veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Podľa Oleščuka 204. brigáda taktického letectva v Sevastopoli zaútočila na letisko Belbek, ktoré táto jednotka používala ako základňu predtým, ako Rusko anektovalo polostrov. Poďakoval armáde za vykonanie operácie a povedal: „Ukrajinskí letci sa určite vrátia na svoje domovské letisko.“

Oleščuk zároveň zverejnil video, na ktorom bolo vidieť niekoľko výbuchov a hustý dym stúpajúci do vzduchu. Podľa zdrojov z prostredia ukrajinských ozbrojených síl útok na letisko uskutočnený riadenými strelami dodanými západnými spojencami - buď britskými raketami Storm Shadow alebo francúzskymi raketami Scalp.

Ruské ministerstvo však poprelo útok na letisko a tvrdilo, že zmarilo mohutný raketový útok na Krym. Ministerstvo uviedlo, že 17 rakiet bolo zostrelených nad Čiernym morom a ďalšie tri nad polostrovom, pričom úlomky ukrajinských rakiet údajne dopadli neďaleko spomenutého letiska Belbek. Incident podľa ruského ministerstva obrany nespôsobil žiadne škody na „leteckom vybavení“.

19:00 Nemecko posiela Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci

Nemecká vláda oznámila, že Ukrajine posiela ďalší balík vojenskej pomoci. Súčasťou pomoci, ktorú ohlásili v stredu, je napríklad 24 obrnených transportérov, štyri pásové terénne vozidlá Bandavagn 206, rakety IRIS-T SLS, viac ako tisíc kusov 155-milimetrovej munície, jeden mostný tank Beaver s náhradnými dielmi, jeden systém odstraňovania námorných mín a jeden prieskumný systém Satcom. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Nemecký kancelár Olaf Scholz zároveň vyzval ostatné európske krajiny na zvýšenie objemu dodávok zbraní pre Ukrajinu pre obavy, že pomoc zo strany USA by sa mohla zastaviť.

17:50 EÚ dodá Ukrajine do marca len polovicu sľúbenej delostreleckej munície

Európska únia nesplní svoj záväzok dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Oznámil to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podľa ktorého Únia dodá Ukrajine v stanovenom časovom horizonte približne polovicu sľúbenej munície. TASR prevzala správu z agentúr AFP a DPA.

Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze.

16:00 Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov

Na Ukrajinu sa v stredu z ruského zajatia vrátilo 207 ukrajinských vojakov. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V krátkom statuse Zelenskyj pripomenul, že Ukrajina pamätá na všetkých svojich vojakov i civilistov, ktorí padli do ruského zajatia, a vracia ich domov, „nech sa deje čokoľvek“. 

„Musíme ich všetkých priviesť späť,“ napísal Zelenskyj a ubezpečil, že ukrajinské vedenie na tom pracuje. 

Britská stanica BBC dodala, že na sieti Telegram boli zverejnené aj fotografie zachytávajúce návrat bývalých ukrajinských zajatcov.

BBC podotkla, že podľa ruského ministerstva obrany sa v stredu z ukrajinského zajatia vrátilo 195 ruských zajatcov. Výmenou za to Rusko prepustilo a vydalo rovnaký počet ukrajinských vojnových zajatcov.

Prepustený ruský vojenský personál prevezú lietadlom do Moskvy na ošetrenie a rehabilitáciu v zdravotníckych zariadeniach ruského ministerstva obrany. Všetkým prepusteným je poskytnutá potrebná lekárska a psychologická pomoc, dodalo ruské ministerstvo. 

Ukrajina uviedla, že stredajšia výmena bola od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 už 50. v poradí.

Agentúra AFP doplnila, že pokiaľ ide o výmeny zajatcov, ich osud bol neistý v súvislosti s minulotýždňovou haváriou ruského vojenského nákladného lietadla Il-76, pri ktorej podľa Moskvy zahynulo 65 ukrajinských zajatcov prepravovaných na plánovanú výmenu.

Moskva tvrdí, že toto lietadlo zostrelila ukrajinská armáda. Kyjev priamo nepoprel túto verziu udalostí, ale spochybnil, či zajatí ukrajinskí vojaci boli skutočne na palube. Vyzval preto Moskvu, aby zverejnila fotografie ich tiel alebo poskytla iné dôkazy na podporu svojich tvrdení.

14:20 Prečítajte si najnovšie správy o vojne na Ukrajine z britského ministerstva obrany: 

12:20 Biden zvažuje dodať zbrane Ukrajine cez Grécko

Americký prezident Joe Biden mieni obísť odpor Kongresu voči ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine cez Grécko. Tejto európskej krajine chce dodať zbrane s tým, že svoje vlastné nadbytočné vybavenie daruje Kyjevu. Na svojej webovej stránke o tom v utorok informoval magazín Forbes, uviedla nemecká spravodajská televízia n-tv.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

11:00 Ruské médiá píšu o drone zneškodnenom na území Petrohradu

Silové zložky v ruskom meste Petrohrad vyšetrujú incident z noci na stredu, keď v priemyselnom areáli v jednej z mestských častí zaznamenali „neštandardnú situáciu“. Kým miestne spravodajské weby píšu o útoku bezpilotného lietadla, mestské úrady informujú o výbuchu, ktorý si údajne nevyžiadal materiálne škody ani zranených. Informovala o tom britská stanica BBC.

Miestne weby spresnili, že dron dostal zásah raketou protilietadlového systému S-400 asi o 04.20 h miestneho času, keď sa nachádzal nad obcou Kolpino. 

Dron však pokračoval v lete a spadol o pol hodiny neskôr na územie priemyselného areálu na juhovýchode Petrohradu. Po jeho dopade začali horieť tri nádrže so zvyškami pohonných látok. Požiar sa však podarilo rýchlo uhasiť. Úlomky dronu údajne poškodili niekoľko áut zaparkovaných v areáli.

Guvernér Petrohradu Alexandr Beglov informoval, že v noci na 31. januára ľudia žijúci v oblasti diaľnice Gluchooziorskoje počuli „hlasný buchot“ – týmto slovným spojením ruské úrady označujú výbuchy.

Ruské ministerstvo obrany sa zatiaľ k incidentu nevyjadrilo. 

8:35 Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu raketami a dronmi

Ruské sily v noci na stredu zaútočili na územie Ukrajiny iránskymi dronmi Šahíd 136/131 a balistickými raketami. Z 20 útočných bezpilotných lietadiel 14 protivzdušná obrana zostrelila, informovalo podľa agentúry AFP velenie ukrajinských vzdušných síl.

Podľa neho boli drony vypustené z Krasnodarského kraja a z Kurskej oblasti. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili väčšinu dronov nad južnými a východnými regiónmi ležiacimi pozdĺž frontu.

Okrem toho ruské jednotky odpálili tri balistické rakety Iskander-M z územia anektovaného Krymu a z Voronežskej oblasti.

O následkoch útokov velenie vzdušných síl neinformovalo.

Informácie z predchádzajúceho dňa 30. 1. 2024:

20:30 Ruský útok na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti zabil civilistu

Jeden civilista prišiel o život počas utorkového ruského útoku dronom na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti. Uviedla to tamojšia vojenská administratíva na komunikačnej platforme Telegram. „Výbuch smrteľne zranil miestneho obyvateľa. Zosnulý mal 35 rokov,“ konštatovala administratíva Chersonskej oblasti. Okrem toho ruský delostrelecký útok na dedinu Tokarivka zranil 47-ročnú miestnu obyvateľku. Previezli ju do nemocnice s poraneniami šrapnelmi na hlave, bruchu a nohe. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

18:30 Rusko neprejavuje úmysel odovzdať telá ukrajinských zajatcov, ktorí údajne boli v havarovanom lietadle Il-76

Rusko neprejavuje úmysel vrátiť telá ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí údajne 24. januára zomreli pri havárii lietadla Il-76. Povedal to hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Andrij Jusov pre ukrajinskú verejnoprávnu televíziu Suspiľne. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Moskva tvrdí, že ruské vojenské lietadlo, ktoré sa minulý týždeň zrútilo v ruskej Belgorodskej oblasti, bolo zničené ukrajinskými silami, pričom na jeho palube podľa Ruska bolo 65 ukrajinských zajatcov. Ukrajina požaduje medzinárodné vyšetrovanie, čo Moskva odmietla.

„Momentálne nie je pripravenosť na prevoz tiel z ich (ruskej) strany. Takéto snahy však z našej strany pokračujú,“ povedal Jusov. Zároveň poznamenal, že je možné, že lietadlo viezlo väzňov aj muníciu, pričom vojnoví zajatci slúžili ako živé štíty. Viaceré ukrajinské médiá v deň havárie s odvolaním sa na vojenské zdroje informovali, že lietadlo prepravovalo rakety S-300.

16:50 Ozbrojené sily zasiahli radarovú stanicu okupantov na Kryme

Ukrajinské sily v utorok ráno úspešne zasiahli radarovú stanicu na okupovanom Kryme patriacu Rusom. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním na vyhlásenie oddelenia strategickej komunikácie ukrajinských ozbrojených síl na Telegrame.

„Ukrajinské ozbrojené sily ráno 30. januára úspešne zasiahli radarovú stanicu protivzdušnej obrany pri obci Rozdolne na dočasne okupovanom Kryme,“ uvádza sa vo vyhlásení.

V rannej správe generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že ukrajinské raketové sily zasiahli ruskú stanicu elektronického boja, bez toho, aby špecifikovali miesto.

16:00 Rusi omylom zbombardovali svoje územie už štvrtýkrát za mesiac

Rusko omylom bombardovalo svoje územie už štvrtýkrát v priebehu mesiaca, čo poukazuje na pravdepodobnú „únavu“ a slabý výcvik ruských síl. Ako referuje web news.sky.com, v najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti upozornili na príspevok ruského telegramového kanála Astra, že ruské lietadlo omylom odpálilo dve bomby na dediny v Belgorodskej oblasti. Prvá dopadla na tamojšiu farmu, zatiaľ čo druhá zasiahla ulicu, v dôsledku čoho museli evakuovať 150 civilistov.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že to bol štvrtý náhodný zásah Ruska na svojom území tento mesiac a piaty za rok. Dodalo, že nie je jasné, či to bolo z dôvodu nesprávnych postupov pred misiami alebo počas nich. „Pravdepodobne ide o kombináciu oboch,“ uviedli Briti.

„Zvyšujúca sa frekvencia týchto udalostí pravdepodobne poukazuje na stupeň únavy leteckých a pozemných posádok na ruskej frontovej línii, ako aj na nedostatočný výcvik,“ skonštatovalo britské ministerstvo obrany.

BelgorodSITA/AP PhotoBelgorod

11:00 Ruská armáda stratila ďalších takmer tisíc vojakov, tanky a bombardér

Ruská armáda počas uplynulého dňa stratila ďalších 960 vojakov. Ukrajinci tak od začiatku vojny z boja vyradili už 384 140 príslušníkov ruských ozbrojených síl, uviedol v utorok ukrajinský generálny štáb.

informoval web Ukrajinská pravda.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko prišlo o 6 300 tankov, 11 725 obrnených bojových vozidiel, 9 144 delostreleckých systémov a 332 lietadiel.

10:00 Prezidentov úrad poprel odvolanie hlavného veliteľa ukrajinskej armády

Tlačový tajomník ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov poprel správy o tom, že prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného. Na otázku internetových novín Ukrajinská pravda, či prezident odvolal hlavného veliteľa armády, Nykyforov odpovedal: „Rozhodne nie."

Správy o odvolaní Zalužného sa objavili na anonymných kanáloch na komunikačnej platforme Telegram a rovnako sa vyjadrili niektorí politici a médiá. Jeden zo zdrojov Ukrajinskej pravdy v ukrajinskej Rade národnej bezpečnosti a obrany povedal, že Zalužnému ponúkli inú pozíciu, pravdepodobne post veľvyslanca, ale odmietol to. Zdroje z okolia personálu hlavného veliteľa ukrajinskej armády to však popreli.

Ako vo svojom spravodajstve v utorok spresnila britská stanica BBC, sociálne siete na Ukrajine v noci na utorok informovali, že zásah dostal sklad ropy v meste Zmijiv v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.  Primátor mesta Kryvyj Rih Olexandr Vilkul okrem toho písal o jednom drone, ktorý v utorok ráno unikol ukrajinskej protivzdušnej obrane a zasiahol „zariadenie civilnej infraštruktúry.“ Následne vypukol požiar, no zaobišiel sa bez obetí. 

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Podľa Bogomaza „ukrajinské“ bezpilotné lietadlo bolo zneškodnené silami protivzdušnej obrany ruského ministerstva obrany. Podľa gubernátora nedošlo k žiadnym zraneniam ani škodám.

7:50 Rusko pravdepodobne obmedzuje mobilný internet na svojom území pre úpravy protivzdušnej obrany

Rusko zrejme prepracúva aspekty jeho protivzdušnej obrany v dôsledku pokračujúcich ukrajinských útokov dronmi na ruskom území, pričom obmedzuje mobilné pripojenie. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý cituje spravodajský portál Kyiv Independent.

Ruské noviny Kommersant v pondelok informovali, že ruské ministerstvo digitálneho rozvoja nariadilo miestnym úradom v Novgorodskej, Leningradskej a Pskovskej oblasti, aby až do 30. júna zablokovali internetové pripojenie 4G LTE, aby ruskí predstavitelia mohli „doladiť“ systémy protidronovej a protivzdušnej obrany. V daných oblastiach podľa ISW hlásili narušenia internetových služieb 4G LTE počas 25. až 30. januára, čo možno súvisí s technickými úpravami „rádiofrekvenčného spektra“.

Podľa Kommersantu podobné zmeny zavádza aj Voronežská oblasť. Zmeny naplánovali na federálnej úrovni a zrejme ich nasledujú mnohé ruské federálne subjekty. Útoky dronmi na ruskom území sa v ostatných mesiacoch zintenzívnili.

Správy z predchádzajúceho dňa 29. 1. 2024:

20:00 Ruský útok na Sumskú oblasť zabil troch civilistov

Ruský útok na obec Znob-Novhorodske v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v pondelok zabil troch civilistov a jedného zranil. Uviedol to starosta obec Petro Hončarov pre televíziu Suspiľne. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Medzi obeťami sú dvaja muži, ktorý sa v čase útoku nachádzali pri miestnej pošte, a utrpeli zranenia. Jeden z nich zomrel pri prevoze v sanitke. Ďalšími obeťami boli muž a žena, ktorí zomreli na mieste, keď ich rodinný dom zasiahla raketa Grad, dodal Hončarov.

Obce v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajine čelia takmer každodenným útokom ruských síl, keďže ležia neďaleko ruských hraníc.

18:05 Únia predĺžila ekonomické sankcie voči Rusku o ďalších šesť mesiacov

Rada Európskej únie predĺžila o ďalších šesť mesiacov ekonomické sankcie voči Rusku pre jeho agresiu proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje komuniké Rady.

Sankcie predĺžili na šesť mesiacov do záveru júla tohto roka. Toto rozhodnutie sa vzťahuje na všetky hospodárske sankcie, ktoré EÚ uvalila na Rusko od júla 2014. Podľa komuniké Rady je EÚ presvedčená, že je potrebné uplatňovať všetky sankcie, kým Rusko používa silu a porušuje medzinárodné právo.

V decembri minulého roka k protiruským sankciám pribudol zákaz obchodu s ruskými diamantmi. Európska únia pripravuje ďalší balík sankcií proti Moskve, pričom podľa médií sa dotkne obchodu s ruským hliníkom.

17:50 Ukrajinské špeciálne jednotky zničili v Záporožskej oblasti ruské opevnené pozície

Príslušníci jednej z jednotiek ukrajinských špeciálnych síl na záporožskom fronte objavili dve ruské opevnené pozície, ktoré bolo potrebné zničiť pre vylepšenie taktickej situácie. Tieto ruské ciele potom zasiahli ukrajinské bojové drony. Oznámili v pondelok ukrajinské jednotky špeciálnych síl, informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Výsledkom precíznej práce je to, že boli zničené opevnené posty aj ťažká technika a nepriateľskí vojaci boli zabití," uviedli ukrajinské sily pre špeciálne operácie. Dodali, že nakoniec použili dron a na miesto zničených ruských opevnených pozícií dopravili modro-bielu vlajku, aby okupantom pripomenuli, že sú na ukrajinskej pôde a dlho na nej nebudú.

17:45 Prečítajte si denný prehľad správ od britského ministerstva obrany: 

13:45 Kremeľ pokračuje v úsilí o destabilizáciu Moldavska, uviedol Inštitút pre štúdium vojny

Rusko sa snaží „nastaviť informačné podmienky, aby destabilizovalo“ postsovietske Moldavsko. Ako uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), je to pravdepodobne súčasť úsilia Kremľa zabrániť Moldavsku v orientácii na Západ a integrácii do Európskej únie. Informuje o tom web Sky News.

Podľa predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí Alexeja Poliščuka Moldavsko začalo „ničiť svoje väzby“ s krajinami Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). To bolo založené v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu. Poliščuk vraví, že sa šíria klebety, že Moldavsko plánuje opustiť organizáciu vedenú Ruskom do konca tohto roka. Vyhlásil, že toto rozhodnutie nebude prospešné pre záujmy Moldavska ani jeho ekonomiku.

12:50 Kyjev poprel, že Rusko prevzalo kontrolu nad dedinou v Charkovskej oblasti

Moskva tvrdí, že jej sily ovládli dedinu Tabajivka na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Ukrajina to však poprela. Referuje o tom web news.sky.com.

„Nezodpovedá to realite. V blízkosti tejto lokality prebiehajú boje,“ vyhlásil v ukrajinskej štátnej televízii hovorca ukrajinských pozemných síl Volodymyr Fiťo.

8:40 Ukrajinská armáda v noci odvrátila ďalší ruský útok s použitím dronov

Ukrajinská armáda zostrelila všetkých osem dronov vypustených ruskou armádou nad územie Ukrajiny v noci na pondelok. Súčasne však nezneškodnila ani jednu zo štyroch balistických rakiet vystrelených Ruskom. Ako s odvolaním sa na zvodku ukrajinskej armády informovala britská stanica BBC, jednou z útočiacich striel bol Iskander-M odpálený z Voronežskej oblasti. Ďalšie ciele v Doneckej oblasti ruská armáda zasiahla tromi raketami z protilietadlového systému S-300.

Ukrajinská armáda nateraz neinformovala, kam rakety dopadli a aké boli následky, doplnila BBC.

BBC sumarizovala, že Ukrajina v nedeľu večer a v noci na pondelok čelila niekoľkým vlnám útokov s použitím dronov. Ich pohyb hlásila Dnepropetrovská, Záporožská i Chersonská oblasť, ale detegovali aj ich v smere v Vinnyckú a Čerkaskú oblasť. 

Letecký poplach bol vyhlásený v Odeskej, Vinnyckej, Žytomyrskej a Chmeľnyckej oblasti.

Za posledných 24 hodín ruské jednotky podnikli na území Ukrajiny sedem raketových a desať leteckých útokov a vykonali 86 útokov z odpaľovacích raketových systémov, doplnil generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa vo svojej správe odvolalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

V dôsledku ruských útokov sú medzi civilným obyvateľstvom zranení. Medzi zasiahnutými objektmi sú nemocnica, súkromné a bytové budovy a ďalšia civilná infraštruktúra.        

Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že v oblasti mesta Avdijivka bolo za 24 posledných hodín odrazených 26 ruských útokov; vojenskí blogeri na oboch stranách hlásia v posledných dňoch v niektorých oblastiach malé pokroky ruských jednotiek - v rozmedzí 100 až 200 metrov.

8:10 Atény sa už pripravujú na presun balíka zbraní na Ukrajinu

Grécke úrady nariadili pripraviť presun balíka vybavenia a zbraní pre Ukrajinu. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na grécky denník Kathimerini, má to byť vybavenie a zbrane, ktoré už grécke ozbrojené sily nepoužívajú.

Žiadosť o presun zbraní na Ukrajinu bola obsiahnutá v liste amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena. V Blinkenovom liste sa hovorí najmä to, že grécke letectvo dostane vojenské dopravné lietadlo KS-135, čím sa zvýšia operačné schopnosti gréckych stíhačiek, pričom Grécko môže predať alebo previesť na Ukrajinu vybavenie, ktoré jeho ozbrojené sily nepotrebujú.

Politické a vojenské vedenie Grécka už podľa spomenutého denníka vydalo potrebné pokyny, že zastarané systémy a vybavenie, ktoré už grécka armáda nepoužíva, budú prevezené na Ukrajinu s cieľom získať zdroje na nové výzbrojné programy.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v piatok schválila predaj stíhačiek F-35 v hodnote 8,6 miliardy dolárov do Grécka. Balík zahŕňa 40 spoločných úderných stíhačiek F-35 Lightning II najnovšej generácie a súvisiace vybavenie. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite