Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská volebná komisia zaregistrovala Putina ako kandidáta prezidentských volieb

.tasr .svet

Celkovo sa o post prezidenta uchádza 11 kandidátov, zber podpisov sa skončí 31. januára.

Ruská volebná komisia zaregistrovala Putina ako kandidáta prezidentských volieb SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) v pondelok zaregistrovala Vladimira Putina ako kandidáta prezidentských volieb, ktoré sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Úradujúci ruské prezident sa uchádza o piate funkčné obdobie. Oficiálne kandiduje ako nezávislý, podporu mu už však vyslovila vládna strana Jednotné Rusko.

Ako nezávislý kandidát musel Putin na svoju registráciu zozbierať aspoň 300.000 podpisov občanov z rôznych regiónov krajiny.

RFE/RL pritom vo svojej správe konštatovala, že pri zbere podpisov pre Putina došlo k mnohým prípadom porušenia zákona: napr. v Putinovom rodnom Petrohrade zbierali podpisy členovia okrskovej volebnej komisie, čo zákon priamo zakazuje. 

Okrem toho aj mnohí úradníci v regiónoch Putinovu kandidatúru podporili svojím podpisom, pričom o tom informovali aj verejnosť a viacerí Putina za doterajšie pôsobenie na poste hlavy štátu chválili.

RFE/RL v tejto súvislosti pripomenula, že podľa ruského zákona úradníci a poslanci zastupiteľstiev rôzneho stupňa majú v Rusku zákaz viesť kampaň v prospech niektorého z kandidátov.        

Komisii ÚVK bola preto adresovaná žiadosť, ktorej signatári žiadali, aby Putin nebol zaregistrovaný ako kandidát prezidentských volieb. 

Ako dôvod jej signatári uviedli porušenia zákona pri zbieraní podpisov. Druhým dôvodom, pre ktorý by sa Putin už nemať uchádzať o hlasy voličov, sú „nezákonné zmeny ústavy“ – práve na ich základe sa však Putin má právo stať prezidentom Ruskej federácie piaty (i šiesty) raz. Prvýkrát sa tejto funkcie ujal v roku 2000. 

Sťažnosť adresovanú ÚVK podpísalo 26 bývalých a súčasných ruských poslancov zastupiteľstiev rôznych úrovní. 

Putin sa stal štvrtým zaregistrovaným kandidátom nadchádzajúcich prezidentských volieb – okrem neho získal registráciu Vladislav Davankov zo strany Noví ľudia, Nikolaj Charitonov z Komunistickej strany Ruskej federácie a Leonid Sluckij z Liberálnodemokratickej strany Ruska. Ich strany sú zastúpené v Štátnej dume, takže podpisy občanov zbierať nemuseli. 

V pondelok hárky s podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry ÚVK doručil Sergej Malinkovič, ktorého nominovala malá strana Komunisti Ruska. Na webe tejto politickej strany je Malinkovič označovaný za „stalinského kandidáta“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite