Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina: SBU odhalila spreneverenie 40 miliónov dolárov určených na muníciu

.tasr .svet

V rámci prípadu bolo obvinených päť osôb.

Ukrajina: SBU odhalila spreneverenie 40 miliónov dolárov určených na muníciu sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov určených na nákup 100.000 mínometných granátov pre armádu v čase vojny proti Rusku. Oznámila to v sobotu večer ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). TASR prevzala správu z agentúry AP.

SBU informovala, že v rámci tohto prípadu bolo obvinených päť osôb, pričom jedna z nich bola zadržaná pri pokuse o prekročenie ukrajinských hraníc. V prípade dokázania viny im hrozí až 12 rokov väzenia.

Vyšetrovanie sa týka zmluvy na nákup munície za 1,5 miliardy hrivien (39,6 milióna dolárov), ktorú predstavitelia ukrajinského rezortu obrany podpísali v auguste 2022 so zbrojárskou firmou Ľvov Arsenal, uviedla ukrajinská tajná služba.         

Po prijatí platby mala spoločnosť previesť finančné prostriedky na firmu registrovanú v zahraničí, ktorá mala následne muníciu dodať na Ukrajinu. 

Mínometné granáty však na Ukrajinu nedorazili a financie boli namiesto toho zaslané na rôzne bankové účty na Ukrajine a na Balkáne, informovali vyšetrovatelia. Ukrajinská generálna prokuratúra tvrdí, že predmetné finančné prostriedky boli medzičasom zhabané a budú vrátené do obranného rozpočtu krajiny. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite