Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Severná Kórea vypálila ďalšie riadené strely

.sita .svet

Ešte viac tým vystupňovala napätie s USA, Južnou Kóreou a Japonskom.

Severná Kórea vypálila ďalšie riadené strely sita/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

juhokórejská armáda v nedeľu uviedla, že Severná Kórea vypálila niekoľko riadených striel, ktoré preleteli nad vodami na východnom pobreží krajiny v blízkosti veľkej vojenskej lodenice. Pchjongjang týmto krokom ešte viac zhoršil napätie so Spojenými štátmi, Južnou Kóreou a Japonskom.

Odpálenie nasledovalo po minulotýždňovom samostatnom kole testov severokórejských riadených striel a po skúšobnom odpálení prvej balistickej strely stredného doletu na tuhé palivo zo 14. januára. Tieto testy odrážajú snahu severokórejského vodcu Kim Čong-una rozšíriť svoj arzenál zbraní určených na prekonanie protiraketovej obrany v Južnej Kórei a Japonsku a vzdialených amerických cieľov v Tichomorí vrátane Guamu.

Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že zachytili rakety v blízkosti severokórejského prístavu Sinpcho, kde má Severná Kórea veľkú lodenicu, ktorá vyrába kľúčové námorné plavidlá vrátane raketových ponoriek. Južná Kórea okamžite neposkytla konkrétne podrobnosti o štarte, počte vystrelených rakiet, ako ďaleko doleteli a či boli odpálené z pozemných alebo námorných zariadení.

Napätie na Kórejskom polostrove stúplo na najvyššiu úroveň za posledné roky, pričom Kim zrýchlil testovanie zbraní a hrozí jadrovým konfliktom. Spojené štáty a ich ázijskí spojenci zareagovali posilnením svojich kombinovaných vojenských cvičení, ktoré Kim nazýva nácvikmi invázie. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite